Negirao navode medija

Načelnik za strateške komunikacije u Ministarstvu odbrane Sefer Isufi negirao je jučerašnje navode medija o kupovini 40 bespilotnih letjelica od SAD, navodeći da je riječ o nabavci četiri drona čiju je nabavku odobrila Vlada Kosova prije sedam mjeseci, prenosi Klan Kosova.

"Iznenađeni smo informacijama u pojedinim našim medijima. Netačno je da će biti nabavljeno 40 dronova, radi se o projektu nabavke četiri drona koji je predložio ministar odbrane Armed Mehaj, a odobrila vlada prije sedam mjeseci", rekao je Isufi.

Bespilotni sistem "Puma" je sistem dronova za nadzor koji je funkcionalan i u dnevnim i noćnim uslovima, a Isufi je naglasio je da je to samo jedan od mnogih projekata koji su ugovoreni sa SAD.

"Ovo je samo jedan od mnogih projekata koje smo ugovorili sa Sjedinjenim Američkim Državama u okviru državnog programa inostrane vojne prodaje, a to je program američkog Ministarstva odbrane, koji omogućava prodaju naoružanja i opreme za odbranu. Vlada Kosova je partnerski kupac proizvoda američke odbrambene industrije", dodao je Isufi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova