Propusti

Specijalista za infektivne bolesti Shemsedin Dreshaj kritikovao je Ministarstvo zdravlja povodom upravljanja situacijom sa pandemijom, istakavši da se pandemijom ne upravlja riječima, već djelima, prenosi Klan Kosova.

Dreshaj je rekao da je Ministrastvo zdravlja neradom stvorilo mišljenje u populaciji da virus ne postoji, što je uticalo na povećanje broja oboljelih.

"Ministarstvo zdravlja već neko vrijeme ne preduzima mjere koje je trebalo preduzeti po pitanju poštovanja distance, nošenja maski", kazao je Dreshaj.

On je dodao da je još jedan propust Ministarstva nepromocija masovne vakcinacije, istakavši da vakcina ne štiti od infekcije, ali spašava živote.

"Čak i oni koji su dobili virus nakon druge i treće doze, zapravo su manifestovali blage oblike virusa. Vakcina vas ne štiti od infekcije, već od teških oblika infekcije i spasava živote. Stepen pozitivnosti je veoma visok u javnosti. Ima slučajeva koji su hospitalizovani. Omikron više utiče na mlade ljude", rekao je Dreshaj.

Tokom posljednja 24 sata na Kosovu su zabilježena dva smrtna slučaja od Covid-19, a od 11.144 testiranih, 2.707 građana je pozitivno na virus.