Politički problem

Predsjednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Imer Fejzullahu izjavio je danas, na sastanku Odbora za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu, da je 2009. godine Kfor zabranio da Srbi sa sjevera Kosova budi usključeni sa električne mreže, prenosi Reporteri.

Upitan zašto sjeverni dio Kosova nije uključen u izvještaj Kancelarije za energetiku u kojem je predloženo uvećanje cijena struje, Fejzullahu je rekao da je to politički problem. Naveo je da je komandant Kfora 2009. godine u pisanoj formi zatražio da se sjeverne opštine ne isključuju sa električne mreže.

"Zarad informisanja javnosti moram da kažem da smo 2009. godine zvanično dobili pismo komandanta Kfora, koji je tražio da se ove četiri opštine ne isključuju sa električne mreže, o čemu su obavješteni svi, pa i tadašnji premijer, predsjednik, načelnik policije i sve institucije. Navedeno je da je to prostor na kome žive različite zajednice i da bi se tako nesigurnost povećala", izjavio je Fejzullahu.

On nije naveo ime komandanta Kfora koji je izneo ovaj zahtjev, ali u septembru 2009. godine njemački general Markus Bentler preuzeo je dužnost komandanta Kfora od Italijana Giuseppea Emilianaa Gaja.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri