Šef RUE-a

Šef Regulatorne kancelarije za energetiku Imer Fejzullahu rekao je da četiri opštine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom nisu sadržane u izvještaju o povećanju tarifa za električnu energiju, prenosi Koha.

On je naveo da te opštine nisu uključene u izvještaj zbog sudskog procesa koji ta regulatorna kancelarija vodi u vezi sa potrošnjom električne energije u tom dijelu.

Fejzullahu je, tokom izvještavanja Odbora za privredu u vezi sa vanrednom revizijom tarifa električne energije, naglasio da je tokom ove godine otvoren vanredni pregled pravnog osnova za utvrđivanje tarifa i da su konsultacije o tarifama električne energije predviđene do 28. januara.

Kaže da će za kategorije potrošača koje troše više od 600 kilovat sati električne energije struja poskupjeti, ali da će i oni imati koristi od državnih subvencija.

Na pitanja predsjednika odbora Ferata Shale ko je autor izvještaja o povećanju tarifa, da li je bilo miješanja vlade i da li postoji pravni osnov da vlada uvede 75 miliona eura subvencija za povećanje tarifa, Fejzullahu je rekao da je autor izvještaja Regulatorna kancelarija za energetiku, negirajući da postoji intervencija vlade.

Fejzullahu je naveo da je tokom decembra zabilježena velika potrošnja do 1.400 megavat sata i dodao da je 30 odsto potrošača prinuđeno da se grije na struju.

Kaže da KEDS duguje više od 50 miliona eura Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK).

"KESCO od septembra do sada nije plaćao račune KEK za primljenu energiju. Opravdano je nedostatkom sredstava za ove isplate", rekao je Fejzullahu.

Naveo je da je kompanija KEDS jedina institucija koja je tražila i saglasila se sa promjenom strukture tarifa električne energije.

Fejzullahu je rekao da i uz postojeće tarife postoji kategorija potrošača koji teško mogu da plate račune za struju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore