Savjet za zaštitu ljudskih prava

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da zahtjev Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) za vraćanje skuplje tarife za potrošače koji potroše preko 600 kilovata električne energije ugrožava opstanak građana, prenosi Ekonomija onlajn.

Iz Savjeta su poručili da je taj zahtjev iznad najoptimističnijih očekivanja KEDS.

"Koliko do sada znamo, prijedlog RUE za povećanje cijene struje i vraćanje kaznenih tarifa za potrošače koji potroše preko 600 kilovata prevazilazi najoptimističnija očekivanja KEDS, privatnog operatera, koji je pored nenormalnog bogaćenja tokom privatizacije i naplate skoro 100 odsto, takođe ima koristi i od budžeta Kosova”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima RUE bi trebalo da bude nezavisno tijelo i da tako donosi odluke.

"Međutim, nikada nije bilo nezavisno, čak ni danas. Služilo je predhodnim vladama, kao što služi sadašnjoj vladi", navodi se dalje.  

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda apelovao na Vladu i poslanike u Skupštini Kosova da pronađu prihvatljivo rješenje u vezi sa povećanjem cijene struje, kojim se štiti interes građana Kosova.

"Povećanje treba da bude linearno, da se odnosi na sve i potrošač treba da plati onoliko koliko potroši", zaključuju iz Savjeta.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online