Ministarka ekonomije

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli rekla je da je povećanje tarifa električne energije neizbježno i da će poskupljenja biti kako je najavljeno, prenosi Koha.

Rizvanolli je rekla da Kosovo poslije rata nije izgradilo nove kapacitete za proizvodnju energije i da su tržišne cijene toliko porasle da više nisu pristupačne, kao i da je to bolno i za građane i za Vladu.

"Za ove 22 godine nismo izgradili nove kapacitete za proizvodnju energije, govorim o poslijeratnom periodu, jer je prošlo više od 40 godina da nisu izgrađeni novi kapaciteti. Nemamo dovoljno kapaciteta da pokrijemo potrošnju, posebno tokom zime. To nas je ostavilo izloženim spoljnoj krizi. Ne pitaju vas trgovci koliki imate BDP, struju kupujete po tržišnim cijenama. To je povećanje koje mora da se desi, ono je neizbježno ako želimo da se snabdevamo energijom", rekla je Rizvanolli za KTV Interaktiv.

Ona je rekla da je jedna od opcija da se u potpunosti subvencioniše uvoz od strane Vlade, što može da dostigne cijenu od preko 130 miliona eura.

Navela je da postoji dug od oko 100 miliona eura koji su nastali u energetskom sistemu Kosova i da je povećanje računa za energiju neminovno. Ona je rekla da je izvještaj RUE u fazi konsultacija, ali ne treba praviti iluzije.

Rizvanolli je rekla i da Vlada podržava vraćanje tarifnog bloka.

"Ono što je već poznato jeste naša podrška vraćanju blok tarifa. Njihovo uklanjanje 2017. bila je najveća greška u oblasti energetike i jedan od razloga današnje nevolje. Podržavamo blok carinu, u uslovima kada ne možemo da proizvodimo, posebno u vrijeme kada je uvoz tako skup", rekla je ona.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline