Bivši ministar zdravlja

Poslanik LDK i bivši ministar zdravlja Armend Zemaj nazvao je antikovid mjere koje je donijela Vlada Kosova amaterskim i dodao da su donete "ad hoc", prenosi Reporteri.

Zemaj je kritikovao način na koji nadležni na Kosovu upravljaju situacijom koju je stvorila pandemija koronavirusa i optužio Vladu da ne sluša struku.

"Pozvali smo Ministarstvo zdravlja i Vladu Kosova da usmjere pažnju na situaciju sa pandemijom. Ovi pozivi su naišli na 'gluve uši' i nismo vidjeli nikakvo djelovanje. Nažalost, vidjelo se da je Vlada odustala od upravljanja pandemijskom situacijom i to je primarni razlog zašto imamo veliki broj zaraženih. Ove posljedice su evidentne i teško ih je sanirati u kratkom vremenskom periodu", rekao je Zemaj.

Prema Zemajevim riječima, efekat imunizacije je smanjen, što vidi kao jedan od uzroka rekordannog broja zaraženih na Kosovu. Posebo je zabrinut zbog velikog broja djece zaražene koronavirusom.

Između ostalog, Zemaj je rekao da su mjere koje je Vlada nedavno preduzela "amaterske" i da su nadležne institucije nisu čak ni konsultovale SZO, ne bi li dobile i njihovo mišljenje po tom pitanju.

"Mjere su ad hoc. To su mjere koje nisu kompetentne za trenutnu situaciju i mjere koje se loše kopiraju, bez sinhronizacije u spriječavanju infekcije. Ove mjere za zatvaranje granica prema našoj braći, posebno u 'preševskoj dolini' i Sjevernoj Makedoniji. Riječ je o amaterskim merama i koje ostavljaju loš utisak za kredibilnu instituciju, kakve bi trebalo da budu Ministarstvo zdravlja i Vlada Kosova", poručio je Zemaj.

Dodao je da ima i mnogo pritužbi građana, koje se odnose na testiranje u javnim zdravstvenim ustanovama.

"Građani su, zbog nemogućnosti da se testiraju u javnim ustanovama, prinuđeni da se obrate privatnim klinikama, što je za njih dodatni trošak i finansijsko opterećenje", zaključio je Zemaj.