Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja najavilo je mogućnost preispitivanja svih novih mjera u spriječavanju širenja koronavirusa do kraja sedmice, ali i naglasilo da najnovija odluka, čija je primjena počela i koja je izazazvala negativne reakcije, ne zahtjeva nužno dokaz o primanju treće doze antikovid vakcine za ulazak na Kosovo, prenosi Reporteri.

Ministarstvo navodi da postoji i mogućnost ulaska građana na Kosovo sa primljene dvije doze i negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati, kao pravilo za koje kažu da ga i drugi praktikuju.

Objašnjavaju da odluka daje olakšice za one sa tri doze vakcine, zbog znatno manjeg rizika od infekcije, dok kosovski građani mogu da uđu na Kosovo vakcinisani sa samo dvije doze, bez potrebe da imaju negativan PCR testa, a takođe, ako nemaju primljene dvije doze vakcine, podležu kućnom karantinu u trajanju od sedam dana od ulaska na Kosovo.

Ministarstvo dodaje da će se situacija pratiti do kraja ove sedmice, kada će institucije moći da imaju sveobuhvatniju sliku o tome kakav je uticaj povećanja broja slučajeva Covida-19 na opterećenje bolnica, i da bi u zavisnosti od toga, kao i od broja novih slučajeva zaraze u narednim danima, sve mjere mogle biti revidirane.

Sve preduzete mjere su, kažu, rezultat redovne analize epidemiološke situacije na Kosovu.

Ministarstvo zdravlja podsjeća da je od sredine prošle sedmice na Kosovu zabilježen nagli porast slučajeva Covida-19, i to više od 3.000 novih slučajeva dnevno, a da je to uticalo i na povećanje broja pacijenata u bolnicama, dok je visoka stopa vakcinacije neophodna kako se zdravstveni sistem ne bi preopteretio, i u tom pogledu minimizirao broj umrlih.