Rizik za Evropu

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj smatra da je opasno što Kosovo ćuti i što nije osudilo "strašnu rusku pretnju Ukrajini".

On je na Facebooku napisao da je svima poznat rizik da bi svaki dan mogao izbiti rat u sred Evrope, ali da izgleda samo Kosovo to ne zna i ne vidi.

"Opasno je za Kosovo da ćuti, da se ne oglašava o velikim međunarodnim krizama, pa čak ni da saopštenjem osudi strašnu rusku prijetnju Ukrajini! Znači li to da ne želimo zauzeti stav o krizi u Ukrajini? Od Kosova niko ne očekuje oružje, ali makar saopštenje! Ili je ovo ćutanje jednostavno govori o nedostatku jasnog stava protiv ruske agresije i o našoj neutralonosti u spoljnoj  politici?”, naveo je Hoxhaj na Facebooku.

Kaže da je "veoma ponosan jer je Vlada uvela sankcije Rusiji, kada su Rusi 2014. godine anektirali Krim". Podsjeća da im to tada niko nije tražio, ali da je namjera bila jasna.

"Ono što Putin danas cilja je isto kao ono što je Hitler ciljao 1939. u Evropi i Milošević 1989. na Balkanu! Demokratije - čak i male, nikada se netrebaju predati autoritarnim režimima i osvajačkim ciljevima! Ali bitno je za Kosovo koje je nasilno okupirano od strane Srbije do 1999. godine i izloženo njenim svakodnevnim pretnjama od 2008. godine, blokirano 15 godina međunarodno od Rusije. da se solidariše sa tragedijom Ukrajine!", napisao je Hoxhaj.

Dodao je da nema potrebe za posebnim geopolitičkim znanjem da bi se reagovalo, jer svako može zamisliti dramu tamo.

"Uvjeren sam da su u Ukrajini ugroženi čak i interesi i principi svake demokratije, jer su tamo ugroženi mir i sigurnost usred Evrope! Ono što loše počne u istočnoj Evropi, završi se lošim dešavanjima na Balkanu!", napisao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online