Mogućnost odabira snabdjevača

Evropska komisija pozivala je Kosovo da liberalizuje maloprodajno tržište električne energije i da potrošačima omogući da izaberu svog snabdjevača, pošto KEDS trenutno drži monopol u tom sektoru, prenosi Sinjali.

Kosovske institucije su se na to obavezale prije nekoliko godina ugovorima sa Energetskom zajednicom sa sjedištem u Ljubljani, koji je formirala EU.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero rekla je da bi Regulatorna kancelarija za energetiku trebalo da sprovede obaveze Kosova i da u potpunosti liberalizuje tržište, uključujući maloprodaju električne energije.

"Liberalizacija maloprodajnog tržišta električne energije povećava konkurenciju i inovacije, pruža potrošačima slobodu izbora i osnažuje ih da aktivno učestvuju u energetskoj tranziciji, dok su mjere ublažavanja moguće za zaštitu potrošača u nevolji i borbu protiv energetskog siromaštva. Stoga, nastavljamo da ohrabrujemo Regulatornu kancelariju za energiju Kosova (ERO) da sprovede plan za liberalizaciju maloprodajnog tržišta električne energije na Kosovu, u skladu sa obavezama Kosova u vezi sa Trećim energetskim paketom i drugim zahtjevima Energetske zajednice", rekla je Pisonero.

Opozicione stranke su nedavno uputile isti takav apel Vladi Kosova, ali do sada nije bilo objašnjenja zašto se to ne radi.
 
Izvor: Sinjali/Kosovoonline