Eksplozija omikrona

Epidemiološka situacija na Kosovu i dalje je kritična zbog kontinuiranog porasta broja novih slučajeva koronavirusa i prisustva omikron varijante virusa, a samo tokom prošle sedmice, prema podacima Ministarstva zdravlja, potvrđeno je ukupno 15.312 novih slučajeva, dok su četiri osobe preminule, prenosi Telegrafi.

U posljednja 24 sata potvrđeno je 2.957 pozitivnih slučajeva koronavirusa, a jedna osoba je preminula.

Ministar zdravlja Rifat Latifi pozvao je građane da se vakcinišu. On je rekao da svaki građanin koji je primio dvije vakcine svakako treba da dobije treću dozu.

Ministar je dodao da postoji mogućnost da se ljudi koji su primili tri doze ponovo zaraze koronavirusom jer vakcina ne znači potpunu zaštitu od zaražavanja, ali da lakše podnesu Covid-19 od nevakcinisanih.

Vlada Kosova usvojila je nove mjere u suzbijanju i sprečavanju širenja korona virusa, koje su stupile na snagu 22. januara i trajaće do 4. februara. Novim mjerama policijski čas za građane počinje od 22 sata i traje do pet časova ujutru.

Građani su obavezni da nose masku, bez obzira na to gdje se nalaze. Ugostiteljski objekti mogu da rade do 21 čas, dok je muzika dozvoljena do 20.30.