Traži se aktivnost

Političke partije teže da budu proaktivnije u Skupštini Kosova u smislu iznošenja nacrta zakona u Skupštini, a dok opozicija neke od nacrta zakona smatra ucjenom vladajuća većina se nada da će u toku mandata usvojiti zakon o platama i o zdravstvenom osiguranju, piše Reporteri.

Poslanik PDK Bekim Haxhiu kaže da treba doneti zakon o konfiskovanju imovine funkcionera na osnovu ustava, kako taj propis ne bi služio za progon svakog ko ne misli isto kao izvršna vlast, prenosi Reporteri.

"Zakon o konfiskaciji imovine treba da bude zasnovan na ustavu, a ne da se formiraju politički biroi koji bi gonili svakoga ko ne misli isto što i vlada", rekao je Haxhiu i naveo da je PDK 2011. tražila da se usvoji zakon protiv mafije.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Agon Batusha je naveo da se taj zakon odnosi na formiranje biroa koji će istraživati slučajeve i koji će se obraćati sudu, koji donosi odluku o oduzimanju imovine.

"Ova agencija koja će biti stvorena neće odlučivati u smislu momentalnog izvršenja odluke, već će biti jednostavno istražna, poslaće izvještaj sudu na odlučivanje i nakon sudske odluke ta ista agencija će konfiskovati imovinu", rekao je Batusha.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Anton Çuni kaže da još uvijek ne postoji dnevni red koji će se sve nacrti zakoni naći red poslanicima.

On je rekao da će vrlo brzo biti procesuiran zakon o izboru parlamentarnog komesara KBS, ali i zakon o policiji.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri smatra da bi skupština trebalo da bude proaktivnija i naglaašava da su Vlada i Skupština Kosova imale loš učinak.

Kako je rekao da opozicija ima više moći nego što je ikada imala, al ii da traži saradnju sa vladajućom većinom, posebno na međunarodnim sporazumima.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri