Poskupljenje

Građani Kosova nezadovoljni su ponovnim poskupljenjem hrane i goriva i smatraju da su cijene "visoke kao u Švicarskoj". Ekonomski stručnjaci kažu da je na poskupljenja uticala pandemija koronavirusa, ali i činjenica da je Kosovo zavisno od uvoza, prenosi Ekonomija online.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu rekao je da je 2021. godine postignut rekord jer je uvezeno više od 4,4 milijardi eura robe, što je uz problem negativnog uticaja pandemije na ekonomiju uticalo na poskupljenje strateških proizvoda.

"Sve ovo dokazuje da je potrošačka korpa zaista veoma skupa. S tim u vezi, vjerujem da bi trebalo više raditi na smanjenju siromaštva na Kosovu", kaže Gërxhaliu. 

Stručnjak za ekonomska pitanja i univerzitetski profesor Jakup Belaqa takođe smatra da je poskupljenje hrane rezultat pandemije i uvoza i da će cijene rasti do juna. 

On je rekao da je Kosovo međuzavisna, mala i siromašna privreda, sa najmanjim budžetom u regionu i naveo da se dalji rast cijena može očekivati do juna. 

Kaže da je lokalnim proizvođačima potrebna podrška, jer ako se ne preduzmu mjere može doći do ekonomske krize. 

"Nadam se da je budžet koji je odobren u decembru veći nego ikada. Verujem da se moraju preduzeti hitni koraci da se ovo spriječi”, rekao je Belaqi i naveo da vlada treba da se pozabavi socijalnom politikom i povećanjem minimalne zarade. 

Çmimet më të larta se në Zvicër - qytetarët s’mund t’i përballojnë, të përkrahen prodhuesit.mp4 from Ekonomia Online on Vimeo.