U potrazi za boljim uslovima

Niske plate u privatnom sektoru, nedostatak uslova za rad i neodgovarajući tretman radnika prijete da dovedu do toga da se Kosovo uskoro suoči sa nedostatkom radne snaga, a tome doprinose i olakšice koje je Njemačka dala balkanskim zemljama za radne vize, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema studiji Instituta za napredne studije o emigraciji kosovskih radnika u Njemačku, odliv radne snage je značajno ugrožen uredbom iz 2015. godine koju je odobrila Njemačka, a koja omogućava lakši pristup njemačkom tržištu građanima Zapadnog Balkana.

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora na Kosovu Jusuf Azemi rekao je za Radio Kosovo da su Kosovo napustili radnici različitih profila, dok je vlasnik lokalne firme koja se uglavnom bavi građevinarstvom Rifat Lutolli rekao da im nedostaje tehničko osoblje, jer su neki od njih otišli u evropske zemlje.

Inače, njemačka ambasada na Kosovu saopštila je da je samo tokom decembra prošle godine podneto oko 57.000 zahtjeva za izdavanje viza, dok se, prema Uredbi za Zapadni Balkan, za Kosovo mjesečno obezbjeđuje oko 460 termina za radne vize.

Zakon o emigraciji kvalifikovane radne snage u Njemačku izazvao je zabrinutost na Kosovu da će značajan broj građana, uglavnom kvalifikovanih, napustiti zemlju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online