Očuvati mentalno zdravlje djece

Ministar zdravlja Rifat Latifi izjavio je da bi trebalo razmotriti po kom modelu će funkcionisati škole i istakao da je on protiv njihovog zatvaranja, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, važno je očuvati mentalno zdravlje djece i dodao da ukoliko se zatvore škole, sve ostale aktivnosti treba da budu zatvorene.

"Ne vjerujem da treba zatvarati škole. Ako zatvorimo škole, moramo zatvoriti sve ostale aktivnosti. Škole se posljednje zatvaraju, ali moramo preduzeti mjere da djeca u školi mogu da budu bezbjedno vakcinisana", rekao je Latifi.

On je ponovo apelovao na građane da se vakcinišu i pozvao one koji su primili dvije doze da prime i treću.

Latifi kaže da postoji mogućnost da se ljudi koji su primilii tri doze ponovo zaraze Covidom-19, ali da ga lakše preleže. Ističe da je i sam primio treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

"Vakcina nije 100 odsto djelotvorna u svim slučajevima, ali ako se zarazite, ipak ćete lakše proći nego nevakcinisani", rekao je on za Ekonomiu Online i dodao da zdravstvene ustanove imaju dovoljno vakcina, kiseonika i kreveta, čak i ako broj oboljelih nastavi da raste.

Govoreći o posljedicama virusa, Latifi je rekao da su, pluća najviše pogođena. Kako je istakao, "ne možemo znati dugoročne posljedice omikrona".