Budžet nedovoljan

Iako je ovogodišnji budžet Ministarsta odbrane veći od 100 miliona eura, od čega je 55 miliona eura predviđeno samo za naoružanje, bivši komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga Kadri Kastrati smatra da to nije dovoljno, prenosi Ekonomija onlajn.

Kastrati ističe da, prema NATO standardima, budžet Ministarstva odbrane treba da bude od 2 do 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok sadašnji ne prelazi 1,3 odsto BDP.

"Iako je dostigao 1,3 bruto domaće proizvodnje budžet vojske bi trebalo da bude veći. Dobar je to početak, nije dovoljno”, rekao je Kastrati.

On je dalje istakao da bi KBS trebalo da se koncentriše i na obuku i na naoružanje.

"Ne možete da kupujete opremu ako nemate kadrove koji će ići kod proizvođača ili će stručnjaci te fabrike doći ovdje kod obučenog vojnog osoblja”, navodi on.

Dodaje da bi Vlada hitno trebala da odredi lokacije koje će vojska trajno da koristi za obuku.

"Oružje velikog kalibra kao što su minolovci, artiljerija, protivvazdušne rakete, je beskorisno ako ne obučavate pripadnike vojske. Prošlo je vrijeme kada smo koristili privatne posjede za obuku”, smatra Kastrati.

Kaže da je više puta postavljao takve zahtjeve dok je bio komandant, ali da nikada nije naišao na razumijevanje.

"Još nije kasno da Vlada veoma ozbiljno razmisli o lokacijama za buduće potrebe vojske”, kaže Kastrati.

On podsjeća da će Kosovo u budućnosti učestvovati u misijama u drugim zemljama, ali da su troškovi angažovanja veoma visoki.

"SAD su glavni partner Kosova dugi niz godina, jer bez Amerike ne bismo imali vojsku. Oni su najviše doprineli kada je su pitanju obuka, oprema i iskustva”, navodi Kastrati i dodaje da bi Kosovo trebalo da produbi odbrambeno-bezbjednosne odnose sa Hrvatskom, ali i da nastavi da unapređuje odnose sa Albanijom.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online