Ne možemo to prebroditi

Vlada je ovom prilikom prihvatila zahtjev (Regulatornog ureda energije) RUE za povećanje cijene električne energije. Ministarstvo ekonomije pokazalo je da će subvencija za električnu energiju od strane Vlade uticati na to da tarifa za poslovne subjekte ostane s povećanjem od 0%, tarifa za kućne potrošače do potrošnje od 600 KWh ostaje s povećanjem od 0%, dok tarifa koju predlaže RUE za potrošače u domaćinstvima za potrošnju veću od 600 KWh smanjiti, odražavajući uvoznu cijenu za te kupce i promicati energetsku učinkovitost.

U izvještaju RUE predlaže se povećanje tarife za potrošače s 800 KWh potrošene električne energije mjesečno na 13,31 euro. Dok potrošači koji potroše 1000 KWh električne energije mjesečno, prema prijedlogu RUE suočeni s povećanjem cijene struje od 24,62 eura.

Iako je cijena energije u svijetu porasla, građanin Hasim Hasjaqa kaže da se povećanje na Kosovu ne bi smjelo dogoditi kako predviđa RUE.

“Povećanje cijene struje dogodilo se u cijelom svijetu i mislim da to treba učiniti i ovdje, ali na način na koji Vlada to misli učiniti, ne sviđa mi se kao građaninu ove zemlje, onda kada povećanje je učinjeno, radi se za sve. 600 KWh za porodicu od 2-3 člana, nemoguće je ne potrošiti više, kako ne preći 600 KWh, ako uzmem primjer u mojoj kući potroši se 800 KWh, a tih 800 KWh me košta 80 eura. Meni se povećava ne 50 posto nego sto posto, pa ako moramo pomoći ovom narodu i ovoj Vladi, onda bismo svi trebali biti ravnopravni sudionici, a ne samo jedna kategorija koja će nositi glavni teret", rekao je.

Također, građanin Ismajl Telaku, prijedlog za poskupljenje struje vidi prilično pogrešnim, jer građani ne mogu sebi priuštiti ovo poskupljenje.

“Ovu odluku Vlade vidimo kao vrlo pogrešnu i nije u opštem interesu uništavati narod Kosova jer nema siguran lični ili porodični prihod. Trebaju naći posao, a onda stvoriti uslove za podizanje cijene. Građani to ne mogu priuštiti, ako žele da ja ću to sada da potpišem i dajem prst da to ne mogu priuštiti. Imaju li logike, pozvani su da pomognu narodu, a oni im ne pomažu”, rekao je.

Selatin Kaçaniku iz udruženja "Potrošač" je u izjavi za KosovaPress rekao da prijedlog povećanja cijene energije vidi kao korak ka ropstvu građana. Prema njegovim riječima, poskupljenje ne sme ići bez konsultacija s građanima.

Između ostalog spominje i upravljanje prošlih vladajućih struktura, gdje, prema njegovim riječima, imaju udjela u izazivanju krize.

“Ja to vidim kao novu okolnost koja se ponavlja i koja neprestano izražava nebrigu i robovanje građanina potrošača, poreznog obveznika i porodice potrošača poreznog obveznika, jer se od nas uzimaju kao iz rudnika glasovi i novac koji nazivamo javnim, ali ne iskazuje se poštovanje niti posebno odgovornost prema nama. Neko nas mjeri i dotiče […] bez obzira hoće li nas pogoditi. Država kroz institucije postoji da bi služila svojim građanima, a ne građani da bi kroz institucije davali mišljenje državi, bilo da je to Vlada, Skupština ili Predsjedništvo. Nikakvo povećanje cijena, čak ni u vanrednim okolnostima, ne može se učiniti bez konsultacija s građanima, potrošačima i porodicama potrošača, bez obzira na globalnu uključenost, bez obzira na to je li proglašeno vanredno stanje, bez obzira na sve druge okolnosti. Čak ni obrazloženje Vlade, niti napadi na prethodnu Vladu da sudionici u izazivanju ove krize. Niko nas nema pravo robovati i tlačiti više nego što smo potlačeni", rekao je.

Kaçaniku je okrivio sve političke subjekte za energetsku krizu s kojom se Kosovo suočava.

“Predsjednik Vlade je u pravu i nije u pravu, nije u pravu iz razloga jer je prihvatio primopredaju dužnosti, nije u pravu iz razloga jer se izborio za ovu funkciju s uvjerenjem da će riješiti situaciju. On nema pravo jer je kriza došla i mora se pripremiti za ovu krizu i nije svadbena vlada da se igra nego bitka koju treba voditi. S druge strane je u pravu jer sve te stranke u opoziciji, u vladi ili u vladinom savezu, svi su oni doprinijeli tome i sve te milijarde koje se spominju i koje su ovih dana uložene u KEK. KEDS je privatiziran u svoje vrijeme, sve se dogodilo u svoje vrijeme i kriza je manifestirala te loše promašaje u prošlom vremenu", rekao je on.