Dominiraju tržištem

Tokom prošle godine preduzeća iz Srbije plasirale su na Kosovo robu u vrijednosti od oko 300 miliona eura, čime su dospjele na vrh po prodaji svojih proizvoda.

Tokom 2021. godine, sa Kosova je na tržište Srbije prodato robe u vrijednosti od dva miliona eura, saopštio je portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci.

Trgovci sa Kosova su prošle godine najviše robe kupili od preduzeća iz Njemačke i Albanije.

Srpska preduzeća su prodala robu od 300 miliona eura, u odnosu na 2020. godinu, kada je njihov plasman iznosio 174 miliona eura.

Najviše je iz Srbije na Kosovo plasirano robe iz prehrambene i industrija građevinskog materijala.

Stavileci je rekao da je prošlogodišnji plasman robe iz Srbije manji u odnosu na ranije godine, kada je prije uvođenja reciprociteta od 100 odsto, ukupan zbir prodate robe bio i do 450 miliona eura.

"Glavna zemlja koja prednjači sa svojim proizvodima na Kosovu je Njemačka, kao i druge zemlje uglavnom Evropske unije, ali i Turska i Kina", rekao je Stavileci.

Prema njegovim navodima, tri glavna proizvoda koja se uvoze na Kosovo su nafta, cigarete i vozila.

"Ovo su prva tri proizvoda koji se najviše uvoze na Kosovo. Što se tiče izvoza, možemo reći da su do 2020. godine prednjačili čelik i razni otpad. Od 2021. imamo promjenu, gdje su namještaj ili predmeti namještaja uspjeli da izbiju na prvo mjesto. Namještaj sada čini oko 21 odsto kosovskog izvoza u različite zemlje. Zatim dolazi i do porasta izvoza raznih pića poput bezalkoholnih i alkoholnih, koja predstavljaju oko pet odsto izvoza, kao i raznih proizvoda od drveta", kaže on.

Preduzeća na Kosovu su tokom 2021. godine zabilježila povećanje izvoza robe u ukupnoj vrijednosti od 62 odsto.