Glauk Konjufca je 16. septembra 2005. govorio o razmjeni teritorija, ujedinjenju Preševske doline, a sjevernw opštinw Kosova, Zvečan i Zubin Potok, nazvao Miloševićevim opštinama.

Član Pokreta Vetëvendosje (LVV), a danas predsjednik Skupštine Kosova, Glauk Konjufca, izjavio je 2005. godine da on i politička organizacija čiji je član smatraju da je zajednica Preševa, Bujanovca i Medveđe kruna postignuća Kosova, prenosi portal "demokracia.com".

“Mislimo da kretanje ka tom poslu, kada se naravno otvori i Preševska dolina i reguliraju prava građana tamo. Pitanje nacionalnog jedinstva provlači se kroz suverenitet Kosova, tamo je put. Bez da Kosovo postane suvereno, ni to se ne može dogoditi i to vidimo kao krunu suvereniteta Kosova", rekao je Konjufca u svom intervjuu 2005. godine.

U ovom intervjuu opisao je sjevernu opštinu Kosova, Zvečan kao opštinu Slobodana Miloševića.

“Smatramo da su tri sjeverne opštine problematične. Zvečan je, na primjer, Miloševićeva opština. Zvečan i Zubin Potok su opštine iz 1991. godine", rekao je Konjufca.

O ideji ujedinjenja Preševske doline, ispravljanju granica i razmjeni teritorija godinama se šuška na političkoj sceni Kosova. Međutim, tokom 2018.-2019., predsjednik Kosova Hashim Thaçi je dao ideju o korekciji granica, rekavši da je za tu korekciju i za ujedinjenje Preševske doline s Kosovom.

„Ne postoji niko na svijetu ko mi uskraćuje obavezu da ostvarim težnju legitimnih prava Preševa, Medveđe i Bujanovca da se pridruže teritoriji Republike Kosovo, bez kršenja teritorijalnog integriteta Republike Kosovo“, izjavio je Thaçi 2019. godine.

Dao je snažnu izjavu uprkos kritikama koje je tih godina imao od političkih protivnika, za korekciju granica.

"Podjela Kosova se ne može učiniti a da se ne stane na moje tijelo, rekao je Thaçi.

“Podjela Kosova, a da se ne stane na moje tijelo, ne može se izvršiti. Niko neće moći zadirati u milimetar teritorije Republike Kosovo. Niko neće moći nauditi Trepči, Mitrovici, Gazivodama i bilo kojem dijelu teritorije Republike Kosovo", rekao je on.

Nedavno je temu granica u javnost iznio predsjednik PSD-a Dardan Molliqaj, koji je ove sedmice javno izjavio da su za redefiniranje granica sa Srbijom.