State department

Sjedinjene Američke Države pozivaju Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije u „duhu neophodnog kompromisa“ kako bi postigli dogovor o normalizaciji odnosa, prenosi Slobodna Evropa.

„Nastavljamo da pozivamo Kosovo i Srbiju da daju prioritet dijalogu uz posredovanje EU, rade na minimiziranju tenzija i nastavljaju pregovore sa fleksibilnošću i kompromisom potrebnim za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji koji će „omogućiti njihov evropski put“, rekao je portparol State departmenta za Radio Slobodnu Evropu.

Kada je u pitanju izvještaj koji su nedavno objavili Institut za spoljnu politiku Univerziteta Johns Hopkins (SAIS) i Wilson centar, a koji preporučuje da američka administracija uvede sankcije političarima sa Kosova i iz Albanije koji svojim izjavama promovišu ujedinjenje obe zemlje, izostao je konkretni odgovor.

„Cijenimo akademsku i organizacionu perspektivu po ovim pitanjima. Sjedinjene Države su posvećene suverenom, nezavisnom, multitehnološkom Kosovu, kao što je navedeno u njegovom Ustavu“, rekao je portparol Statet Departmenta, ne komentarišući izvještaj.

Uvođenje sankcija po ovom pitanju ne izgleda kao prava mjera za političkog analitičara Agona Maliqija.

„SAD nemaju praksu sankcionisanja mišljenja. U takvim slučajevima se praktikuje izbjegavanje posjeta ili politička izolacija“, rekao je Maliqi.

Izvor: RSE/Kosovoonline