Paket za ekonomski preporod

Vlada Kosova usvojila je na elektronskoj sjednici zahtjev Ministarstva finansija, rada i transfera za dodjelu budžetskih sredstava u iznosu od 10 miliona eura za sprovođenje Paketa za ekonomski preporod, a ta sredstva su namjenjena kao podrška prevazilaženju energetske krize, prenosi Reporteri.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati je rekao da budžetom za 2022. nisu planirana sredstva za energetsku krizu, ali je naveo da će 75 miliona eura za subvencije građanima i privredi za električnu energiju biti obezbjeđeno iz fondova za vanredne situacije ili iz Paketa za ekonomski preporod.

"Ovo je vanredna situacija i nije da smo toliki iznos mogli da predvidimo u budžetu koji smo krajem oktobra predali Skupštini. Moramo da obezbjedimo sredstva, jer postoje rezervne budžetske linije, postoje i linije iz Paketa za ekonomski preporod, jer se mora imati u vidu da podrška da imamo redovno snabdjevanje znači i dobrobit privrede u nekom obliku. S druge strane, ako se restrikcije vrate ili cijena poraste na nedopustiv nivo, to izaziva lančane probleme i u ekonomiji zemlje", rekao je Murati.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri