Od sutra

Danas se očekuje da će Vlada Kosova odobriti nove mjere protiv COVID-a. Očekuje se da prijedlozi Ministarstva zdravstva stupe na snagu sutra. Ove mjere uključuju ograničavanje kretanja od 22:00 do 05:00 sati, dok će se gastronomske aktivnosti moći odvijati do 21:00 sat.

Najavio je to glasnogovornik Ministarstva zdravstva Faik Hoti, koji je kazao kako ove mjere protiv COVID-19 imaju za cilj usporavanje širenja varijante Omicron i sprječavanje prenatrpanosti klinika pacijentima.

„Jučerašnje rasprave i prijedlozi u Komisiji za ocjenu i koordinaciju protiv COVID-19 zapravo ih je Ministarstvo zdravlja već pretočilo u prijedloge koji danas idu Vladi i očekuje se da će danas tokom dana biti donesene nove mjere koji bi trebao stupiti na snagu od sutra.

Svakako, Vlada će o tome obavijestiti čim ih odobri, ali važno je da se postigne dogovor o nekim mjerama koje imaju za primarni cilj usporavanje širenja Omicron varijante koja je dominantna varijanta u našoj zemlji i spriječiti prekomjerno preopterećenje klinika pacijentima kako bi spriječili teške oblike bolesti i smrti od COVID-a", rekao je.

Hoti je za KosovaPress izjavio da građani koji ulaze na Kosovo trebaju imati sve tri doze cjepiva protiv COVID-a, ili čak dvije doze i negativan PCR test.

Poručio je da će se zalagati za strožiju provedbu i nadzor ovih mjera, posebno u trgovačkim centrima.

“Svakako će biti mjera u vezi ulaska u našu zemlju, građani koji dođu u našu zemlju mora imati 3 doze ili 2 doze i najnoviji PCR test. Može biti ograničenja u prolasku nekih usluga iz oblika pružanja fizičkih usluga na online.

Bit će ograničenja u smislu kretanja. Znate da je prije bilo kada se nije smelo kretati od 24:00 do 05:00 ujutro, dok sada ograničenja počinju od 22:00 što automatski znači da će gastronomski sektor raditi jedan sat manje što znači da se aktivnosti moraju zatvoriti u 21:00 i bit će druge mjere bez isključivanja bilo kojeg sektora. […] Očekujemo da će neke mjere uticati na razne trgovačke centre u kojima bi se građani ili kupci koji bi ih trebali posjetiti trebali cijepiti ili oni koji odbijaju cijepljenje imati liječnički dokaz zašto se ne mogu cijepiti jer smo smatrali da su glavni činioci „koji utiču na porast Omicron slučajeva su te institucije ili superdistribucijske djelatnosti. A i trgovački centri su neki od njih”, naglasio je on.

Budući da su neke škole već počele s učenjem na daljinu zbog pozitivnih slučajeva COVID-a, Hoti je rekao da će se obrazovni sistem nastaviti prema prethodno predviđenim scenarijima za nastavu.

"Što se tiče sektora obrazovanja, postoji vodič za privremene mjere u vezi s COVID-19 koji se provodi u području obrazovanja i odluka hoće li škola nastaviti s fizičkom prisutnošću učenika ili s nekim od scenarija koji postoje školskim radnim skupinama u saradnji s opštinskim direktorijatima za obrazovanje i MONT-om, te će i dalje biti u funkciji tri opcije koje su do sada provedene”, rekao je Hoti.

Tokom 24 sata na Kosovu jedna osoba je izgubila život od posljedica COVID-19, dok je registrirano 2.943 novooboljela.