Imena ostaju tajna

Afganistancima koji su evakusani iz svoje zemlje, a potom smješteni u američkoj bazi na Kosovu mogao bi biti odbijen ulazak u SAD zbog sumnje da su povezani sa talibanima i drugim terorističkim grupama, rekli su neimenovani američki službenici, piše The Wall Street Journal.

Desetak Afganistanaca proglašeno je nepodobnim za ulazak u SAD, nakon što su službenici za bezbjednost otkrili informacije zbog kojih je njihov zahtjev odbijen, piše ovaj list.

Takođe, kako navode, nastavlja se provera oko 90 osoba koje su smještene u kampu "Bondsteel".

"Nekoliko zemalja je pristalo da uzme pojedince koje su pritvorile SAD i pošalju ih u Afganistan, gdje bi mogli da budu povređeni, što bi moglo da prekrši međunarodno pravo. Ovo predstavlja pravnu, humanitarnu i diplomatsku enigmu za Bidenovu administraciju, nakon haotičnog pokušaja evakuacije prošlog ljeta. Hiljade ljude su napustili aerodrom u Kabulu sa malo ili bez provjere, dok je više od 60.000 bivših prevodilaca i drugih podnosilaca zahtjeva za vizu ostavljeno", navodi se u tekstu koji je preneo Zeri.

Većina od više od 100.000 Afganistanaca koji su se ukrcali u avione za evakuaciju u avgustu nakon što su SAD povukle svoje trupe, a talibani preuzeli kontrolu, prvi put su se zaustavili u američkim vojnim bazama u inostranstvu radi početne bezbjednosne provjere.

Oko 200 njih, dovedeni su u Bondsteel na dalju provjeru njihove prošlosti.

"Afganistanci zatvoreni u kampu na Kosovu opisuju teške uslove u kojima porodice sa bebama i malom djecom provode mjesece u zajedničkim šatorima, sa malo informacija o razlozima zabrane putovanja", kaže Simina Kuorishi, koja vodi neprofitnu organizaciju koja pomaže afganistanskim ženama.

Njena sestra je mjesecima držana u ovom smještaju sa svojim mužem, američkim vojnim izvođačem i troje male djece.

Neki od njih su nekada bili na visokim pozicijama u afganistanskoj vladi, radeći zajedno sa najvišim američkim vojnim liderima i diplomatama, a među njima su bivši šef obavještajne službe, afganistanski general sa tri zvezdice i bivši portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Američko obavještajno i kontraobaveštajno osoblje sprovodi duge provjere pojedinaca u Bondsteelu kako bi utvrdili da li bi neko od njih mogao biti pušten da nastavi svoja putovanja u SAD, kao što su neki već učinili.

Julie Siers, advokat koji pomaže bivšem šefu avganistanske obavještajne agencije koji se nalazi na Kosovu sa porodicom, kaže da bi američka administracija trebalo da izdvoji više resursa za ubrzanje procesuiranja slučajeva.

"Pojedinci koji su sada u "Bondsteelu" formalno su slobodni da napuste ili se povuku iz procesa prijavljivanja za odlazak u SAD, ali mora postojati druga zemlja koja će pristati da ih prihvati", objasnili su američki zvaničnici.

Oni su odbili da otkriju koje informacije imaju o pojedincima kojima je zabranjen ulazak u SAD, ali mogu uključivati lične podatke, kao što su otisci prstiju ili značajni podaci iz biografije.

The Wall Street Journal piše da im je rečeno da u "Bondsteelu" nema istaknutih terorista, ali su odbili da daju dalje detalje o tome ko je tamo smješten.

"Sama činjenica da je riječ o analitičarima i stručnjacima koji žele da nastave da rade i razumeju svoja pitanja navodi me na to da mislim da su ovi slučajevi složeni i da zaslužuju dalje razmatranje“, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

Među njima je, kako navode, i nekadašnji komandant talibana, koji je dvije godine bio zatvoren u Bagramu. Komandant, koji je tražio da ne bude imenovan iz bezbjednosnih razloga, kasnije je promjenio stranu da bi postao portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Afganistana 2020. To ga je, kako navode, učinilo ključnom metom talibana.

Izvor: The Wall Street Journal/ Zeri/Kosovoonline