Sa groznicom dolaze na posao

Od početka mjeseca u Radio televiziji Kosova bez ugovora o radu angažovano je oko 150 ljudi, saopštio je danas Nazavisni sindikat RTK. Dodali su da to, ne samo da je nezakonito već je i nehumano, budući budući da među angažovanim osobama ima žena koje su majke.

Neki od ovih radnika, kako navode, prinuđeni su da dolaze bolesni i sa groznicom na posao.

"Od 1. januara ove godine oko 150 osoba obavlja poslove u RTK bez ugovora o radu. Ovo što se dešava već 21 dan na RTK, osim što je nelegalno, nehumano je", navedeno je u saopštenju.

Nezavisni sindikat RTK navodi da zaposleni na posao dolaze sa strepnjom da li će dobiti ugovor o radu ili će ostati bez posla, a među njima su majke. Ovaj sindikat je najavio i da će prijavu u ponedjeljak proslijediti inspektorima rada i Ombudsmanu.

"Svaka radnja koju Bord RTK bude preduzeo predstavlja kršenje zakona, jer nisu na vrijeme reagovali. Ako se odluče da daju ugovore to bi morali učiniti retroaktivno što je nezakonito. Ako im ponude ugovore od ovog trenutka, to je opet kršenje zakona jer radnici neće biti plaćeni za posao koji su obavljali 21 dan", navodi se u reagovanju.

Prema njihovim riječima, zabrinjavajuće je i dosadašnje neslaganje budžeta RTK, ali i neodobravanje ovogodišnjeg budžeta.

Nezavisni sindikat RTK u svom saopštenju navodi da "nikada neće moći da ćuti na kršenje osnovnih ljudskih prava i na nehumanost prema radnicima".

Izvor: Kosovo Online