Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala smatra da je izjava načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da ne isključuje nove jednostrane akcije Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova i da će Vojska Srbije reagovati na takve pokušaje, još jedan oblik pritiska na Kosovo i međunarodnu zajednicu, prenosi Bota sot.

"Stalnim prijetnjama u određenim situacijama Srbija ima za cilj da ostvari dva glavna prioriteta. Da se izvrši pritisak na Kosovo i međunarodnu zajednicu na Kosovu, da se postigne više na političkom planu u pregovorima. I da u budućnosti izvrši pravu agresiju na sjever Kosova", smatra Shala.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica mora ozbiljno da shvati prijetnje Srbije.

"Oni prijete, ali to mogu i da realizuju, sa scenarijima koje već znaju da urade, u ime zaštite srpskog civilnog stanovništva na sjeveru i cijelom Kosovu, koristeći u pravnom smislu Rezoluciju 1244 i političku situaciju", tvrdi Shala.

Shala smatra da je Srbija postala hrabra, i da je još jasnije "ruski faktor na Balkanu".

"Iz toga proizilazi neposredan zadatak kosovskih institucija, da budu oprezne i da većinsko stanovništvo bude veoma budno da ne nasedne na bilo kakvu montiranu provokaciju srpske države. Stanovništvo bi trebalo da bude veoma kooperativno sa Kosovskom policijom i Kforom kako bi blagovremeno obavjestili o svakom zlokobnom scenariju koji vide na terenu", zaključio je Shala.
 
Izvor: Kosovo Online/Bota Sot