Ljekar internista

Ljekar internista Driton Vela rekao je da bi Kosovo trebalo da bude efikasnije u sprovođenju antikovid mjera i da je to deo gde najviše zaostaje, prenosi Koha.

On je rekao da nema efikasnosti na terenu i dodao da se zalaže za pooštravanje antikovid mjera.

"Država mora da bude efikasnija u sprovođenju pravila i tu zaostaju jer smo napravili državu koja nije funkcionalna na terenu. Moramo to da prihvatimo i to se ne dešava samo sada, već je situacija nasljeđena decenijama“, rekao je Vela za KTV.

Upitan da li bi bilo bolje da lokacije na kojima može da se primi buster doza vakcine nalaze u centru grada, on je rekao da bi to građanima olakšalo i više ih ohrabrilo da uzmu ovu dozu, što se, prema njegovim riječima, sada ne dešava.

Kako ističe, zalaže se za pooštravanje mjera zbog velikog širenja koronavirusa.

On je  naveo da na koronavirus treba reagovati kako bi se sprečio "a ne kada imamo veliko širenje slučajeva".

Vela je istakao da je na Kosovu evidentno da nema dovoljno poštovanja antikovid mjera, a to je, prema njegovim riječima, uticalo na povećanje broja slučajeva.

"Veći broj testova znači da će otkriti više pozitivnih slučajeva. Važnost testiranja je velika da se vidi širenje omikrona. Zaraženost tokom pandemije je naravno veća od broja registrovanih“, izjavio je Vela.

On je dalje istakao da su se u okviru međuresorske savjetodavne komisije više puta sastajali da daju prijedloge za upravljanje pandemijom.

Kazao je da je najbolji način da se spreči širenje pandemije izbegavanje gužve i pridržavanje mjera kao što su nošenje maske, distanca i higijena.

Vela je istakao da buster doza vakcine štiti od infekcije između 70 i 80 odsto. Prema njegovim riječima, vakcina i prethodna infekcija stvorile su zaštitni zid, ne dozvoljavajući povećanje broja umrlih na Kosovu, uprkos porastu novih dnevnih slučajeva.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore