Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Dardan Moliqaj izjavio je da je redefinisanje granica između Kosova i Srbije rješenje za konačni sporazum, prenosi Kosovo press.

Prema mišljenju Moliqaja u centru konačnog sporazuma treba da budu ravnopravnost i volja naroda kao i da se Kosovo pripoji Albaniji.

„Kosovu je potreban sporazum a i cijelom regionu. Na horizontu su tri mogućnosti, da se nastavi status kvo, što će biti nazadovanje. Drugo, postizanje dogovora u kome je Udruženje nefunkcionalno i podrazumjeva nastavak sukoba. Treće, redefinisanje granica i to podrazumjeva konačno odvajanje i međusobno priznanje dvije države. To znači da se Kosovo pripoji Albaniji", kazao je Moliqaj.

Moliqaj je kritikovao Vladu Kurtija zbog pristupa koji koristi u procesu dijaloga sa Srbijom.

„Pristup nove vlade je veoma star. Njen diskurs je da se spremamo za novi napad, umjesto da pregovaramo o miru, mi imamo diskurs o ratu i osvetu za Srbiju. Takav pristup ne donosi ni saradnju ni prosperitet. Ali od ove Vlade nismo ništa očekivali. Naša uvjerenja su da je Kosovu i Srbiji potreban mir zasnovan na ravnopravnosti među narodima“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press