Cijena nesposobnosti

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku prokomentarisao je najavu vlade o povećanju cijene električne energije poručujući da se ova stranka protivi takvoj odluci i da će svoje nezadovoljstvo iskazati već u četvrtak na sjednici Skupštine. On je okrivio Vladu da je gurnula zemlju u krizu jer je kasno reagovala na povećanje cijene struje.

Abdixhiku je na Facebooku napisao da je ovo najavljeno poskupljenje “najveće u historiji Kosova”.

“Ovo je najveće poskupljenje struje u historiji Kosova. Osim što se skupo plaća, osim što se porodice diskriminišu bez ikakvih logičkih kriterijuma, ne postoji ni plan ni ideja za dugoročni strateški energetski razvoj. Kasne odluke i skandalozna rješenja - ovo je epilog invaliditeta”, napisao je Abdixhiku.

Naveo je i da je Kurtijeva Vlada gurnula zemlju u krizu jer je kasno reagovala.

“Prvo su rekli da nemamo krizu. Zatim su dali 100 miliona eura za kupovinu energije. Novac iz državnog budžeta koji smo mogli mnogo bolje iskoristiti. Sada imamo krizu, 100 miliona manje, i visoke cijene energenata. To su troškovi neodgovornosti. Troškovi kasne reakcije. Ovo neznanje i neodgovornost Vlade, preko 100 miliona koji su već utrošeni, platiće više od polovine kosovskih porodica u svojim mjesečnim računima za struju. Za svaki naredni mjesec jedna trećina prosječne plate na Kosovu ići će za energiju. Sada je kriza", napisao je Abdixhiku.

On je optužio Vladu da nema ni planove ni ideje za strateški razvoj. Prema njegovim riječima, Vlada koju predvodi premijer Albin Kurti "ponovo će pronaći krivca za 20 godina".

Naglasio da će se LDK ovakvoj odluci vlade usprotiviti na sjednici parlamenta i dodao da smatra da to treba da učini svaki odgovorni poslanik.

Izvor: Kosovo Online