Nezadovoljni i sindikati

Nakon Socijaldemokratske partije, mogućnost organizovanja protesta zbog najavljenog poskupljenja struje pokazuje i Alijansa za budućnost Kosova čiji je lider Ramush Haradinaj. Nezadovoljstvo je istakla i Unija sindikata Kosova navodeći da je Vlada postupila ishitreno prihvatanjem predloga za povećanje cijene struje, prenosi Reporteri.

U saopštenju Alijanse se navodi da je predsjedništvo ove stranke ocjenilo da je poskupljenje struje u ovom trenutku predstavlja veoma lošu odluju.

“Dok se na sjeveru Kosova uopšte ne naplaćuje utrošena struja, nepravedno je značajno povećavati cijenu struje za ostale građane, gde su na udaru domaćinstva i privreda”, poručuju iz ove partije.

Iz Unije su saopštenju da su sa zabrinutošću primili predlog za povećanje cijene električne energije navodeći da se, zbog povećanja uvoznih cijena, ne može prihvatiti čak i ako je tačno.

"Unija samostalnih sindikata Kosova je sa velikom zabrinutošću dočekala prijedlog povećanje cijene električne energije i sa velikom zabrinutošću usvajanje ovog predloga od strane Vlade. KEDS rezonovanje da je poskupljenje struje posljedica poskupljenja uvoza ne može se prihvatiti čak i ako je tačno, a sve to da je stanovništvo potpuno umorna pogoršanom ekonomskom i socijalnom situacijom. Čak i zaposleni, koji zbog neodređivanja minimalne zarade, kao i ostalo stanovništvo koje zavisi od socijalne pomoći i ostalo bez posla ili socijalne pomoći biće u veoma teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji sa ovom neanalizovanom i nepromišljenom akcijom. Unija samostalnih sindikata Kosova se obraća svom socijalnom partneru - Vladi da je brzopleto postupila sa odobravanjem ovakvog prijedloga, kome je trebalo dati vrijeme i podvrgnuti stručnoj analizi prije nego što je odobren. Vjerujemo da je Vlada svijesna da će današnje odobrenje dovesti do daljeg pogoršanja i pogoršanja ekonomske i socijalne situacije građana“, navodi se u saopštenju Unije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri