Filozof, analitičar i publicista

Kosovski filozof, analitičar i publicista Shkelzen Maliqi smatra da su odnosi Kosova i Srbije već duže u zastoju i krizi, a da ni pritisci SAD i EU nisu stvari pomakle ni za centimetar.

"Naprotiv, čini se da se odnosi sve više zaoštravaju, dijalog je gotovo zamro i postao besperspektivan", rekao je Maliqi za Kosovo onlajn upitan šta očekuje ove godine na relaciji odnosa Beograda i Prištin.

Povodom pitanja referenduma o promeni Ustavu Srbije, čije održavanje na Kosovu vlasti nisu dozvolile, Maliqi je rekao da je Beograd veoma kasno počeo da sprovodi u delo njegovu realizaciju, kao da je i od svoje javnosti krio prave motive i ciljeve.

"Onda je i zahtjev da se referendum održi i na Kosovu prosljeđen u posljednjem trenutku, kada su i strani faktori imali malo vremena da ga nekako osmisle i konkretno porade da se omogući legalna alternativa koju je nudio premijer Albin Kurti, da se omogući glasanje onih koji imaju dvojno državljanstvo", rekao je Maliqi.

Ako se, kaže, takvo ponašanje nastavi, da i Beograd i Priština izmišljaju razloge da ometaju i komplikuju dijalog o normalizaciji odnosa, nećemo imati skoro nikakve vajde i vidljiv rezultat.

"Od stranih faktora Amerikanci su postali energičniji u izjavama i akcijama, dok EU nekako kaska za njima i nema svježih ideja, pušta da se stvari odvijaju traljavo", naveo je Maliqi odgovarajući na pitanje da li će iz EU i SAD doći dovoljno snažan pritisak da se stvari pomjere u pozitivnom smeru.

Izvor: Kosovo Online