Cenzus od 25.000 eura

Ministrica pravde Albulena Haxhiu kaže da Nacrt zakona o konfiskaciji nezakonito stečene imovine funkcionera nije protivan kosovskom ustavu, prenosi Zëri.

Ona je navela da u trenutku kada biro smatra da postoji osnov za oduzimanje imovine, podnosi zahtjev sudu i kada postoje činjenice, dolazi do oduzimanja imovine i ističe da je predloženo da imovina podložna konfiskaciji bude ona nezakonito stečena nakon 2008. godine.

"Predloženo je da idemo od 2008. godine, odnosno od proglašenja nezavisnosti, i do tada je bilo nepravilnosti. Ako poslanici smatraju da to nije prikladno, možemo otići i prije rata, ali ćemo kasnije imati problema", rekla je Haxhiu. 

Ona kaže da su u izradi nacrta zakona imali pomoć mnogih stručnjaka koji su preporučili cenzus od 25.000 eura kada biro može da počne da proverava imovinu funkcionera, i da u slučaju da funkcioner ne može da opravda tu imovinu, odlučuje se o oduzimanju imovine. 

Prema njenim riječima, kada zakon stupi na snagu, niko ne treba da se plaši. 

"Svi koji su časno stekli bogatstvo ostaće mirni i oni koji su zloupotrebili znoj naroda moraju to bogatstvo da vrate", rekla je Haxhiu na javnom servisu.

Ona je navela da nema problema da biro funkcioniše bez ustavnih promjena i da je veoma važno da na njegovom čelu bude nestranačka ličnost.