Diskriminacija

Jedanaestomjesečnoj bebi iz Gračanice kod Prištine je pogoršano zdravstveno stanje zbog nesavjesnog liječenja pedijatra iz lokalnog Doma zdravlja – tvrde roditelji Fadilj i Merita Zećiri.

Oni su pripadnici romske zajednice, koja čini oko 10 odsto stanovništva u Gračanici, opštini na centralnom Kosovu u kojoj su Srbi većina.

Merita i Fadilj Zećiri su 18. januara javno izrazili svoje nezadovoljstvo zbog neadekvatnog prijema njihovog sina od strane pedijatra Ivana Lukića.

Objašnjavaju da im je dete pre tri meseca dobilo blagi osip po telu, kada su i zatražili pomoć lekara Lukića, te da im je on tada prepisao terapiju koja je, tada bebi od osam meseci, drastično pogoršala zdravstveno stanje.

Na fotografijama, koje su javno pokazali, vidi se crvenilo i rane po čitavom telu deteta.

Kada su ponovo otišli kod pedijatra Lukića, on ih je, tvrde, izbacio iz ordinacije. Kažu da ni sami ne znaju zašto je tako postupio ali traže pravdu za svaku prolivenu suzu njihovog sina.

“Rekao je: 'Neću da pregledam dete'. Suprug je rekao: 'Prijaviću vas', a on je rekao: 'Slobodno idite'”, priča Merita Zećiri i tvrdi da joj dete za tri meseca izgubilo šest kilograma.

Dom zdravlja u Gračanici funkcioniše u sistemu Srbije, kao i druge zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu.

Roditelji smatraju da je u pitanju diskriminacija

Fadilj Zećiri kaže da se u nekoliko navrata obraćao rukovodstvu Doma zdravlja u Gračanici ali da nije dobio nikakv odgovor, pa je na kraju pokrenuo i sudski postupak protiv doktora Lukića.

Napominje da je u zdravstvenom kartonu doktor Lukić napisao da su roditelji odbili lečenje, iako ih je, ponavljaju, izbacio iz ordinacije.

“Zato što smo manjina, Romi, nemamo državu, onda pusti ih, nema veze za njih”, kaže Fadilj Zećiri i podvlači da on i supruga mesecima ne spavaju zbog lošeg zdravstvenog stanja njihovog sina.

U međuvremenu su, od drugog lekara iz Doma zdravlja u Gračanici, dobili uput za dalje lečenje u Zdravstveni centar u Severnoj Mitrovici, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova. Nadaju se da će se njihovo dete na kraju izlečiti.

Direktorka DZ: Svi imaju jednak tretman

Pedijatar u Domu zdravlja Gračanica Ivan Lukić nije želeo da govori za medije o slučaju lečenja deteta Merite i Fadilja Zećiri.

Sa druge, direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević je potvrdila da je dobila žalbu na pedijatra Lukića u decembru prošle godine i dodaje da će biti preduzete sve mere “ukoliko je došlo do nesavesnog lečenja deteta”.

Ona tvrdi da u Domu zdravlja u Gračanici svi pacijenti imaju jednaki tretman bez obzira na nacionalnu, versku ili rasnu pripadnost.

“To ne može niko da kaže da su naši sugrađani romske nacionalnosti diskriminisani po bilo kom osnovu. Svi dobijaju istu zdravstvenu zaštitu”, podvlači Dimitrijević.

O položaju Roma na Kosovu

Romska zajednica na Kosovu je ustavno priznata manjinska zajednica. Imaju i zagarantovano mesto u Skupštini Kosova. Na osnovu poslednjeg popisa stanovništva na Kosovu, Romi Aškalije i Egipćani čine oko 2 odsto od ukupnog broja građana.

U izveštaju misije OEBS-a na Kosovu iz 2020. godine o položaju romske zajednice po opštinama, navodi se da Romi u Gračanici imaju pristup zdravstvenim ustanovama, i da su žene i muškarci ravnopravni korisnici zdravstvene zaštite.

Ipak, nije precizirano kako se lekari odnose prema ovoj manjinskoj zajednici već se samo kaže da se “medicinske ustanove nalaze na pristupačnoj udaljenosti u Gračanici i drugim područjima na kojima žive pripadnici Roma”.

Zdravstveni sistem u srpskim sredinama funkcioniše odvojeno od kosovskog ali pripadnici romske zajednice zdravstvene usluge mogu da dobiju u institucijama koje rade u bilo kom od ova dva sistema.

Vlada Kosova od 2008. godine ima strategiju za integrisanje romske, aškalijske i egipćanske zajednice na Kosovu kao i Akcioni plan za njeno sprovođenje a kroz identifikovanje oblasti od posebnog značaja za integrisanje ovih zajednica.

U delu koji se odnosi na zdravstvenu zaštitu, navodi se da je za ove manjinske zajednice pristup zdravstvenim uslugama i dalje jedan od glavnih izazova za kosovske institucije.

”Samo 30% dece iz romske i aškalijske zajednice su dobila sve vakcine do prvog dana rođenja, dok 79% dece uzrasta od 24 do 36 meseci ima karton za vakcinaciju”, navodi se pored ostalog u strategiji.

Dodaje se i da je trend smrtnosti novorođenčadi među Romima gotovo nepromenjen u poslednjih 15 godina, odnosno da 41 beba umre na 1000 rođenih. U odnosu na druge zajednice koje žive na Kosovu, smrtnost novorođenčadi u romskoj zajednici je tri puta veća.