Upozorenje!

U novoobjavljenom izvještaju “Od krize do približavanja - strategija za borbu protiv nestabilnosti na Balkanu na njenom izvoru” kojeg su danas objavili Škola naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Johns Jopkins i Willson center - jedna od američkih prestižnih akademskih instutucija, navodi se da će administracija predsjednika Joea Bidena preduzeti sankcije protiv svakog političkog lidera u Albaniji i na Kosovu koji poziva na stvaranje Velike Albanije.

U izvještaju, koji objašnjava situaciju na Balkanu, posebno odnose između Kosova i Srbije, pojašnjava se, između ostalog, da će svaki pokušaj da se pozove ili promoviše stvaranje Velike Albanije ili unije između dvije zemlje biti praćen sankcije.

"Implementacija koraka Bidenove administracije, uključujući imenovanje specijalnog izaslanika za priznavanje Kosova“, zajedno sa izričitim upozorenjem SAD da sankcionišu svakog lidera u Albaniji ili na Kosovu koji promoviše ili poziva na ‘jedinstvo’ između „obe zemlje su nezavisne “, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se objašnjava pristup Zapada Kosovu i situacija na Balkanu, ističući da su zemlje EU koje još nisu priznale Kosovo, ako promijene svoj stav, ključ regionalne stabilnosti. Ovo tera Beograd i Prištinu da se pomjeraju sa svojih pozicija. U izvještaju se navodi da Zapad radi sa Grčkom na priznavanju Kosova, a to bi utrlo put Kosovu da kasnije postane članica NATO-a.

“Izvještaj također podiže uzbunu zbog ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu. Sve veći ruski i kineski utjecaj u regionu Balkana je alarmantan,” navodi se u izvještaju.

Dalje se pojašnjava da Kosovo može označiti konačnu tačku raspada ‘Jugoslavije’ koja dolazi samo kroz njeno priznanje od strane preostalih zemalja NATO-a i EU.

„U srži strategije je: nasilni raspad tri decenije Jugoslavije mogao bi da se završi tamo gde je i počeo, na Kosovu. Ova tvrdnja se odnosi na tekuću krizu koja je zahvatila Bosnu i Hercegovinu. Snažne američke sankcije uvedene početkom januara 2022., čak i ako se prošire na širi spektar korumpiranih ličnosti u zemlji, neće izliječiti bosansku paralizu decenijama. S druge strane, priznanje Republike Kosovo od strane četiri članice NATO-a poput Španije, Slovačke, Rumunije i Grčke – transformisalo bi dijalog između Beograda i Prištine, koji vodi EU, i čitavog regiona, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ubediti ove četiri zemlje – i petu, Kipar, koji je član EU, ali ne i NATO – da priznaju Kosovo nije tako lako. Ovo će zahtijevati odlučan napor Bidenove administracije, zajedno s ključnim saveznicima, da ubijedi one koji to ne priznaju da promjene svoj stav.”

OVDJE možete pogledati izvještaj.