Član rukovodstva Demokratske partije Kosova Blerand Stavileci je na konferenciji za novinare izrazio zabrinutost ove stranke u vezi s prijedlozima za poskupljenje struje, koji će teško pogoditi džep građana Kosova, koji su već opterećeni suočeni s pandemijom.

Stavileci je rekao da nešto više od decenije država, Vlada ugrađuje nejednakost i diskriminaciju i svjesno okreće zemlju ka subvencioniranju tarifa i restrikcijama, istaknuo je da je potpuno nepravedno i duboko diskriminirajuće da 30% potrošača snosi trošak potrošnje 70% ostalih potrošača.

Očekuje se da će ovo biti najveće povećanje cijene električne energije u historiji zemlje, a PDK se oštro protivi ovom potezu.

„Demokratska stranka Kosova izražava najdublju zabrinutost zbog situacije koja je nastala u našoj zemlji, posebno nakon prijedloga za poskupljenje električne energije, što će građane naše zemlje teško pogoditi po kvaliteti redovnih potrošača, domaćinstava i preduzeća. Naša brojna upozorenja Vladi da poduzme odgovarajuće korake ka rješavanju problema na vrijeme, kako bi bilo sigurno snabdjevanje električnom energijom, a ne poskupljenje, danas su postala stvarnost i predložene mjere se nimalo ne poklapaju s ekonomskim stanjem kosovskih porodica", rekao je.

Kazao je da je prijedlog povećanja tarifa za električnu energiju nakon teškog ekonomskog razdoblja kao posljedica pandemije, koja je i dalje takva, čak i jača, jedan od najžešćih udaraca građanima naše zemlje danas, koji će se, nažalost i nepravedno, suočiti s posljedicama najvećeg povećanja cijene struje u historiji Kosova.

„Ovo povećanje dodatno će pogoršati društvenu dobrobit građana i društvenu nejednakost, posebice u vrijeme kada su sve cijene primarnih proizvoda široke potrošnje već porasle, a ovo povećanje će se nastaviti s još većim lančanim učincima. Povratkom na tarifni plan nastoji se pomaknuti vrhunac potrošnje i potaknuti štednja, ali u isto vrijeme ovo povećanje prati direktna diskriminacija potrošača kojima je jedini izvor toplote električna energija, a s druge strane Ne vidimo nikakvu mjeru istinske potpore Vlade, bilo u osiguravanju alternativnih izvora ili u energetskoj učinkovitosti", rekao je.

“Drugim riječima, ako su maksimalno dopušteni prihodi od 314 miliona eura prešli na 446 miliona eura, dodatni trošak sistema je 132 miliona eura. Uz pretpostavku da Vlada subvencionira sa 75 miliona eura, dodatni trošak za pogođene kupce iznosi 57 miliona eura ili u prosjeku 285 eura iznad trenutne vrijednosti godišnjeg računa. Ukupno realno povećanje je 42%, ali zbog blok tarifa povećanje potrošača od 800 i 1000 kW/h iznosi 57% i 87%", rekao je dalje.

Dakle, ponavljamo da je potpuno nepravedno i duboko diskriminirajuće da 30% potrošača snosi trošak povećanja cijelog sistema ili 70% ostalih potrošača. Zapravo, imamo posla s više od 50% ako izračunamo stvarna domaćinstva u kojima živimo i radimo svaki dan i koja troše više od 600 kW/h mjesečno.

Što je još gore, ovo povećanje može biti adresirano na potrebe za troškom sistema u razdoblju prije nas, ali nema odgovora kako će se rješavati trenutni dugovi između stranaka sektora koji prelaze brojku od 100 miliona eura. Štoviše, danas je naša prijenosna mreža KOSTT, kao glavni stub sigurnosti distribucije, na rubu finansijskog kolapsa.

Najveći apsurd u svoj toj zbrci i neizvjesnosti koju stvara Vlada, jest da se ovo povećanje ne događa kao rezultat novih ulaganja u funkciji sigurnosti distribucije, već kao rezultat pomicanja naše sigurnosti snabdjevanja na regionalnom tržištu uvoza.

Dakle, nakon nešto više od decenije državnosti, Vlada nas svjesno okreće subvencionisanju tarifa i restrikcijama. Vlada instalira nejednakost i diskriminaciju.

Prema najavljenim planovima, Vlada je obećala subvencioniranje sektora za iduće razdoblje s oko 75 miliona eura, no nemamo informacija o izvoru tih sredstava, jer nemamo takvu poziciju predviđenu budžetom za 2022. godine, iako je razdoblje u kojem je izrađen i odobren budžet bilo razdoblje energetske krize koja je započela i najavli su je svi regioni.

Također nemamo nikakvu transparentnost o tome kako i koji će biti mehanizam raspodjele ove subvencije i mehanizam praćenja.

Istodobno, ne vidimo nikakve mjere za pomoć nereguliranim potrošačima (Trepča, Sharrcem i Ferronikel), koji su u ozbiljnoj situaciji u kojima je hiljadama porodica radnika ugrožena njihova budućnost.

I, što je najgore, za godinu dana upravljanja, nemamo početak niti jednog kapitalnog projekta koji bi se bavio potrebom za novim proizvodnim kapacitetima u srednjem roku uprkos spremnosti donatorskih agencija i međunarodnih finansijskih institucija da podrže Kosovo u ovom aspektu, a nikako ne možemo da razgovarama o dugoročnoj viziji sektora.

Ovako nevidljiv, neodgovoran pristup velikim izazovima sektora, nepravedan i diskriminirajući prema građanima, porodicama i preduzećima, nesposoban za pronalaženje rješenja, dodatno otežava ekonomsku, socijalnu i zdravstvenu situaciju u našoj zemlji.

Stoga ponovno pozivamo Vladu da bude odgovorna, da pokaže vještine i kompetencije, a ne nepravdu i diskriminaciju, da građanima osigura dovoljno energije bez poskupljenja.