Demokratski savez Kosova održao je konferenciju za novinare u vezi s preporukama RUE za povećanje cijena faktura električne energije, javlja Ekonomia Online.

Besian Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova kazao je da nedostatak profesionalizma, odgovornosti i volje za rad Vlade otežati novčanik i džep građana povećanjem cijene računa za električnu energiju za 42 posto.

Rekao je da će, unatoč pokušajima manipulacije, cijene struje drastično porasti.

Mustafa je kazao da je Vlada od proljeća prošle godine obaviještena o poskupljenju energenata, kao i o koracima koje treba poduzeti.

Kazao je kako nedjelovanje Vlade tjera RUE na povećanje cijena energije.

“Vlada je odlučila populizam i linčovanje na vrijeme kako bi za lokalne izbore dobili neki glas. Nesposobnost Vlade da upravlja snabdjevanjem električnom energijom koštala je 20 miliona eura dodijeljenih KOSTT-u, 20 miliona eura za uvoz energije i 75 miliona eura za energetske subvencije", rekao je Mustafa.

“Cijene računa električne energije će se povećati, otežaće život građanima. Vlada je od proljeća obaviještena o poskupljenju energenata i koracima koje bi trebala poduzeti za ublažavanje situacije. Nesposobnost vlasti stajala je građane 20 miliona eura. Do sada 115 miliona eura, a s druge strane 200 miliona dolara Vlada je odbila za plinsku termocentralu", rekao je Mustafa.

Rekao je da poskupljenje struje šteti i domaćoj proizvodnji.

Prema njegovim riječima, proizvođači će morati podići cijene zbog visokih troškova proizvodnje.

“Porast cijena električne energije šteti i lokalnoj proizvodnji. Neuspjeh vlade ozbiljno će oštetiti privredu, lokalnu proizvodnju i radna mjesta. Kad svaka porodica dobije račun 42 posto skuplji, zašto se onda ljeti nije ugovarala električna energija. najgore od svega je da Vlada nema rješenje. Kakvi su planovi nakon izlaska iz krize. Što će se dogoditi u sljedećih pet godina. Vlada nije dala da ima prostora za rješavanje ovog problema. LDK će biti posvećen povećanju kapaciteta za proizvodnju energije i da račun za električnu energiju bude pristupačan za svaku porodicu na Kosovu", rekao je.

Nadalje, Mustafa je kazao da za povećanje cijena energenata nije kriv RUE, već za nedjelovanje po tom pitanju, kako je rekao, okrivljuje Vladu.

“Odluke u skupštini su dobrodošle. To su dužnosti vlade. Primarni problem ove krize s ovim cijenama nije krivnja RUE-a, već nedjelovanje vlade", rekao je Mustafa na ovoj konferenciji.