Prema glasnogovorniku KEDS-a

Glasnogovornik KEDS-a Viktor Buzhala izjavio je da 69 posto potrošača ne prelazi 600 kWh mjesečno tokom godine. Kaže da i oni koji ga prođu, prvih 600 kWh plaćaju jeftinije, prenosi Express.

Buzhala je na Facebooku napisao da 80 posto potrošača ne prelazi 600 kWh tokom ljetnih mjeseci.

„Potrošača koji tokom godine ne prelaze 600 kWh mjesečno ima 69 posto. Gotovo 80 posto potrošača ne prelazi ovu brojku tokom ljetnih mjeseci. Dok, čak i oni koji to potroše za prvih 600 kWh plaćaju jeftinije, pa isti i za ovaj dio troška”, napisao je Buzhala.

Ministarstvo ekonomije objavilo je danas da je za energetske potpore građanima i privredi izdvojilo 75 miliona eura.

„Subvencija za električnu energiju od strane Vlade uticat će na to da tarifa za poslovne korisnike ostane s povećanjem od 0%, tarifa za kućne potrošače do potrošnje od 600 kWh ostaje s povećanjem od 0%, dok tarifa koju predlaže Regulatorni ured za energetiku (RUE) za potrošače u domaćinstvima za potrošnju preko 600 kWh se snizi, odražavajući uvoznu cijenu za te potrošače i promovirajući energetsku učinkovitost”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Potrošači koji potroše i do 800 kWh struje mjesečno, a oni koji troše i više od toga, prema RUE-u, neće pomoći ni državna subvencija.

U izvještaju RUE predlaže se povećanje tarife za potrošače s 800 kWh potrošene električne energije mjesečno na 13,31 euro. Dok potrošači koji potroše 1000 kWh električne energije mjesečno, prema prijedlogu RUE suočeni s povećanjem cijene električne energije za 24,62 eura.

Kako se klasificiraju potrošači?

Potrošač koji troši 300 kVh mjesečno smatra se potrošačem koji troši energiju potrebnu za pokrivanje osnovnih potreba četvoročlane porodice. Tokom godine, 20,5% potrošača ne pređe ovaj prag ni u jednom mjesecu, prema RUE. Ovi potrošači spadaju u kategoriju A.

Potrošač koji troši 450 kVh mjesečno predstavlja prosječnu potrošnju potrošača u domaćinstvu tokom godine.

Na osnovu podataka KEDS-a, prosječna potrošnja (od 2012 – 2020) domaćinstava koja troše preko 300 kVh mjesečno je 460 kVh mjesečno. Prosečna potrošnja u 2021. za domaćinstva koja troše preko 300 kVh/mjesečno električne energije je oko 440 kVh. Tokom godine, 44 odsto potrošača ni u jednom mjesecu ne pređe ovaj prag. Ovi korisnici spadaju u kategoriju B.

Potrošnja od 600 kVh mjesečno predstavlja minimalnu osnovnu potrošnju potrošača sa grijanjem na struju tokom zime. Na osnovu analize prilikom postavljanja bloka po prošlim tarifama, 69 odsto potrošača ne pređe ovaj prag ni u jednom mjesecu u toku godine, a 79 odsto potrošača ne prelazi ovaj nivo tokom ljetnjih mjeseci. Ovi korisnici spadaju u kategoriju C.

Potrošač koji troši 800 kVh mjesečno predstavlja potrošača sa potrošnjom iznad predloženog bloka. Ovi korisnici spadaju u kategoriju D.

Potrošač koji troši 1000 kVh mjesečno predstavlja potrošača sa najvećom potrošnjom električne energije. Ovi korisnici spadaju u kategoriju E.

RUE nudi kompanijama, potrošačima i drugim zainteresovanim stranama mogućnost da pregledaju podatke i stavove predstavljene u izveštaju o konsultacijama, i komentarišu ih, iznoseći kontra-argumente ili dajući nove podatke koje RUE možda nije uzeo u obzir.