Vlada Kosova odobrila je zahtjev Regulatornog ureda za energetiku, za povećanje cijene električne energije za potrošače koji troše više od 600 kWh energije, prenosi GazetaExpress.

No, zatražio je smanjenje predložene tarife za te potrošače, odražavajući uvoznu cijenu za te potrošače i promicanje energetske učinkovitosti.

„Subvencija za električnu energiju od strane Vlade uticat će na to da tarifa za poslovne korisnike ostane s povećanjem od 0%, tarifa za kućne potrošače do potrošnje od 600 kWh ostaje s povećanjem od 0%, dok tarifa koju predlaže RUE za potrošače u domaćinstvima za potrošnju preko 600 kWh se snizi, odražavajući uvoznu cijenu za te potrošače i promovirajući energetsku učinkovitost”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Inače, u izvješću RUE predlaže se povećanje tarife za potrošače s 800 kWh potrošene električne energije mjesečno na 13,31 euro. Dok potrošači koji potroše 1000 kWh električne energije mjesečno, prema prijedlogu RUE-a suočavaju se s povećanjem cijene električne energije od 24,62 eura.