Kosovo nije ispunilo sve kriterijume EU

Francuska, koja predsedava EU, najskeptičnija je po pitanju ukidanja viznog režima za građane Kosova, a diplomatski izvori iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova kažu da je stav EU da Kosovo nije efikasno ispunilo svih 95 kriterijuma postavljenih za liberalizaciju viznog režima, prenosi Gazeta Express.

U međuvremenu, iz Kancelarije za medije Evropske komisije potvrdili su za portal da i dalje stoji ocijena iz 2018. da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima i da bi zemlje članice trebalo da nastave sa ukidanjem viza za Kosovo.

Kako se navodi, ne očekuje se da će francusko predsjedavanje donijeti bilo kakvu promjenu po pitanju liberalizacije viznog režima u Savjetu EU, jer zvanični Pariz nastavlja da izjavljuje da Kosovo još nije definitivno ispunilo uslove koje je postavio Brisel. 

Ovo su za list Express rekli diplomatski izvori iz Pariza.

"Što se tiče vizne liberalizacije, pozdravljamo posao koji je Priština već završila i podržavamo njen dalji napredak. Trenutni evropski stav je zaista da Kosovo još uvijek nije ispunilo svih 95 kriterijuma na putu koji je postavila Evropska unija 2012. godine, a koji moraju biti ispunjeni efikasno i održivo. Štaviše, razvijamo blisku i redovnu saradnju u oblasti unutrašnje bezbjednosti sa relevantnim kosovskim vlastima kako bismo odgovorili na naše zabrinutosti, posebno u vezi sa ilegalnom imigracijom, i radili na izgradnji kapaciteta", rekao je ovaj diplomatski izvor.

Međutim, Francuska će tokom svog predsjedavanja biti domaćin samita o Zapadnom Balkanu, a izvor lista najavljuje da će Kosovo biti uključeno u pripremu ovog samita.