Šefica poslaničke grupe VV

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Mimoza Kusari-Lila naglasila je da je usvajanjem Rezolucije kojom je zabranjeno Srbima na glasaju na jučerašnjem referendumu potvrđena volja svih političkih partija, vlasti i opozicije. Nagovjestila je da za aprilske izbore u Srbiji neće biti biračkih mjesta na Kosovu i dodala da ne vjeruje da je došlo do sukoba sa međunarodnim partnerima po ovom pitanju, prenosi Reporteri.

Odgovarajući na pitanja novinara Kusari-Lila se osvrnula na zabranu da Srbi sa Kosova glasaju na referendumu navodeći da je tom zabranom potvrđena volja svih političkih partija na vlasti i u opoziciji kada je u pitanju kršenje suvereniteta i ustavnosti Kosova.

"Reciprocitet se sprovodi između dvije države, a ne između dvije etničke grupe u jednoj državi. Tako da se taj koncept ne može se primjeniti unutar Kosova. Usvojenom Rezolucijom potvrđena je volja svih političkih partija o poziciji i opoziciji u Skupštini u odnosu na proces kojim se narušava suverenitet i ustavnost Kosovo. Postoje metode glasanja za građane sa dvojnim državljanstvom. Odlaskom u državu gdje se održavaju izbori, poštom ili u predstavništvima te države. To je definisano već dva, tri mjeseca pred izbore u Srbiji, da se oni mogu pripremiti i da shvate da je Kosovo teritorijalna cjelina”, rekla je ona.

Naglasila je da ne vjeruje da je došlo do sukoba sa međunarodnim partnerima po ovom pitanju.

"Na Kosovu, kao projektu i inicijativi, rađeno je prije i poslije proglašenja nezavisnosti zajedno sa međunarodnim partnerima", podsjeća Kusari-Lila.

Ona je najavila da će u četvrtak biti održana nova skupštinska sjednica na kojoj će biti raspravljano o poskupljenju što je zatražila Alijansa za budućnost Kosova. Istog dana na dnevnom redu će biti potvrđivanje međunarodnih ugovora, od kojih četiri nisu izglasana.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri