Referendum

Nakon odluke da se u srpskim sredinama na Kosovu ne dozvoli organizovanje referenduma koji se održao juče u Srbiji, institucije Kosova i međunarodna zajednica stavili su do znanja državi Srbiji da njeno prisustvo na Kosovu nije legalno, izjavio je za Kosovo Online analitičar Fadil Lepaja.

“Mislim da je ova odluka Srba da glasaju u srpskim gradovima, uprkos agresovnoj retorici i kontra mjerama početak realnijeg pristupa i politike Srbije prema Kosovu. Međunarodna zajednica i Vlada Kosova stavili do znanja državi Srbiji da njeno prisustvo na Kosovu nije legano, pa time nema ni glasanja mimo saglasnosti kosovskih institucija. Bilo bi pametno da i kosovske političke partije, mislim na one iz srpske zajednice, to prihvate i ubuduće budu dio te politike”, kazao je Lepaja.

On se osvrnuo i na organizovani odlazak glasača iz srpskih sredina u Srbiju kako bi glasali na referendumu.  

“To je njihovo pravo i time ne krše zakone i Ustav Kosova. I gospodin Kurti ima dvojno državljanstvo i on je prošle godine otišao u Tiranu da glasa na izborima. Mislim da se radi o istom slučaju. I on je mogao da glasa u ambasadi Republike Albanije ili da glasa putem pošte. U svakom slučaju za Srbe bi bilo puno lakše da su glasali kako je Vlada Republike Kosova savjetovala ali Srpska lista je ipak odlučila da iskoristi glasanje za homogenizaciju i okupljanje glasača oko nje”, rekao je Lepaja.

Kosovski analitičar smatra da će nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije održavanje izbora ili referenduma biti samo tehničko pitanje. 

“Mislim da je to bila mudra odluka, poštovanje odluke kosovskih institucija, i da srpska politika polako počinje da se orijentiše evropski, jer pored svega, ustavne promjene u Srbiji su zahtjevane od evropske zajednice i to je uslov za povoljan tok pregovora Srbije za integraciju u Evropu”, zaključio je Lepaja.