Energetska kriza

Službenik za komunikacije KEDS Adlum Ramadani kaže da je njihov zahtjev Regulatornoj kancelariji za energetiku za poskupljenje struje 30 do 40 odsto došao kao rezultat povećanja uvozne cijene struje, prenosi Lajmi.

"Mi smo podneli zahtjev za vanredno preispitivanje po pitanju cijene, riječ je o isključivom pravu koje ima organ koji odlučuje, a to je u ovom slučaju Regulatorna kancelarija za energetiku. Mi kao KEDS i KESCO ne možemo da komentarišemo koliko će biti povećanje, ali predložili smo oko 30-40 odsto povećanje cijena. Naravno konačna odluka ili posljednja riječ će biti na regulatoru", kaže on.

Naveo je da potrošači trenutno imaju stabilno snabdjevanje strujom i da se ne primjenjuju restrikcije, ali i da je posljednjih dana povećana potrošnja energije i zbog nižih temperatura.

"Sa smanjenjem temperatura raste i potrošnja struje, posebno onih potrošača koji se greju na struju, tako da ih je popriličan broj i to se naravno direktno odražava na napredak elektroenergetskog sistema. Međutim, do sada smo omogućili da ovo snabdevanje bude stabilno i naravno sa povećanjem temperatura očekujemo da će se tako nešto nastaviti i dalje. Prije nekoliko dana smo oborili rekord potrošnje", naveo je Ramadani.

Kako je rekao, trenutno se iz uvoza pokriva potrošnja struje, ali će se sačekati da se vidi kako će se ta situacija nastaviti zbog energetske krize.

Rinora Gojani iz Balkan Grin fondacije kaže za Kosovo press da će doći do poskupljenja struje zbog poskupljenja uvoza, ali ističe da bi bilo bolje da su primjenjivane blok tarife.

"Regulatorna kancelarija za energetiku, pored preispitivanja cijene energenata, treba da preispita i ponovno uvođenje blok-tarifa u sistem, kako bi građani koji manje troše, manje plaćali, dok onima koji ne štede energiju, da se naplaćuje skuplja energija. Blok-tarifa se pokazala kao dobar mehanizam čak i na osnovu analize koju smo uradili kao civilno društvo, videvši koliko je to uticalo na povećanje potrošnje energije po domaćinstvu. Zapravo, to je bio jedan od mehanizama da se oko 81 odsto građana drugačije ponašao u vrijeme kada su bile blok tarife", rekla je Gojani.

Građani kažu da je za njih poskupljenje struje neprihvatljivo, navodeći da su u posljednje vrijeme poskupjeli i prehrambeni proizvodi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net