Mišljenje analitičara

Postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije neće biti ni ove godine, smatra politički analitičar Gazmir Raci, a sa njim se slažu i stručnjaci Dritero Arifi i Agim Rexhepi, prenosi Ekonomija onlajn.

Raci kaže da do dogovara nije moglo da dođe zbog suprotnih stavova Prištine i Beograda, ali da postoji nada da će dogovor biti postignut do kraja mandata premijera Kosova Albina Kurtija i američkog predsjednika Josepha Bidena.

"Srbija se sprema da izađe na izbore. Veliki su problemi u funkcionisanju demokratije u Srbiji pa zbog toga i ne postoji povoljna opcija koja može da dovede do konačnog sporazuma. Trebalo bi formirati posebnu komisiju koja će pratiti proces dijaloga i tu komisiju treba da vodi opozicija", kazao je Raci.

Ni stručnjak za međunarodne odnose Dritero Arifi ne očekuje konačni dogovor ove godine iz više razloga.

"Prvi je izbori u Srbiji koji će se održati negdje krajem aprila, i do maja nećemo imati predsjednika i vladu koja može da bude legitimna. Očekujemo i jače lobiranje posebno iz EU i SAD", rekao je Arifi.

Arifi smatra da premijer Albin Kurti nema strategiju u vezi sa dijalogom.

"Nisam video da gospodin Kurti ima strategiju u smislu dijaloga. U Parlamentu Kosova ne postoji politički konsenzus, nedostaje jasna strategija po pitanju eksperata. Vidim da je Kurti zaglavio u mjestu, ne radi ništa. Ako ostanemo na istom mjestu najveći gubitnik će biti Republika Kosovo, a ne ostali", istakao je Arifi.

Sa svijim kolegama se po pitanju dijaloga složio se i politički analitičar Agim Rexhepi.

"Mislim da je najveća mana, ne samo gospodina Kurtija, ne samo ove vlade već i drugih vlada, nedostatak angažovanja pravih ličnosti na pravim mjestima", kazao je Rexhepi.

Prema mišljenju Rexhepija i opozicija bi trebalo da bude konstruktivnija po ovom pitanju.

"Mislim da bi opozicija trebalo da bude mnogo konstruktivnija, trebalo bi da izađe sa konkretnim prijedlozima, a ne samo sa kritikom", zaključio je Rexhepi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online