Zajednička rezolucija

Skupština Kosova održaće danas vanrednu sednicu, na kojoj će se raspravljati o zahtjevu da Srbi sa Kosova glasaju na referendumu o izmjeni Ustava Srbije, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, sjednica ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije, kojom se izražava politička volja poslanika i poslaničkih grupa u Skupštini Kosova o tom pitanju.

Na sjednici, kako je sinoć najavljeno neće učestvovati poslanici Demokratske partija Kosova. Šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri rekao je da je ta stranka protiv održavanja srpskog referenduma na Kosovu, ali da bi, ipak, Vlada u ovom trenutnku trebalo da ima bolju koordinaciju sa zemljama EU i SAD.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik parlamenta Glauk Konjufca i premijer Albin Kurti izdali su u petak zajedničko saopštenje nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU, ponavljajući da se protive održavanju referenduma.

U saopštenju se navodi da bi otvaranje biračkih mjesta na Kosovu, na kojima bi se glasalo o promjeni Ustava Srbije predstavljalo jasno kršenje Ustava i zakona Kosova.

Prema njihovim riječima, dosadašnja praksa primenjivana od 2012. godine je neustavna i ne obavezuje sadašnje institucije Kosova izabrane na parlamentarnim izborima 14. februara 2021. godine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore