Bivši lider LDK

Bivši lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da prijedlog premijera Kurtija da Srbi na Kosovu u nedjelju glasaju u Kancelariji za vezu i poštom omogućava "održavanje referenduma Srbije na teritoriji druge države".

Prema njegovim riječima, obmana je naroda ako se kaže da je glasanje na biračkim mjestima uz pomoć OSCE-a neustavno, dok je glasanje na referendumu za drugu državu preko Kancelarije za vezu ustavno.

„Ovo je forma kojom se naše institucije bave. Referendum nije zabranjen ako vlada kaže da može glasati preko Kancelarije za vezu, dakle samo kamufliran pred građanima. Nigdje u Ustavu Kosova ne piše da je glasanje na biračkim mjestima uz pomoć OSCE-a neustavno, dok je glasanje na referendumu za drugu državu preko Kancelarije za vezu ustavno. Ovo je demagogija i farsa. Ustvari, promjene Ustava Srbije su stvar srpske države, a ne Kosova. To je pitanje državnog suvereniteta jedne zemlje“, rekao je Mustafa.

On je rekao da stavovi predsjednice Vjose Osmani, predsjednika Glauka Konjufce i premijera Kurtija nisu jasni.

Mustafa je rekao da su kosovske institucije trebalo na vrijeme da objasne međunarodnoj javnosti neprihvatljivost organizovanja referenduma o izmenama i dopunama Ustava Srbije na Kosovu i dobiju njihovu podršku.

„Kosovske institucije nisu jasne u svom stavu po pitanju učešća kosovskih Srba na referendumu u Srbiji. Da li je u drugoj državi dozvoljen ili ne referendum druge države, jer to je suština. Nije bitno da li će Srbi na Kosovu glasati na biračkim mjestima preko OSCE-a, ili preko Kancelarije za vezu Srbije; poštom ili digitalno“, rekao je Mustafa.

Bivši lider LDK je rekao i da nije jasna izjava zemalja Kvinte, jer se te zemlje po njemu zalažu za nacionalni referendum Srbije, koji je u stvari, po njemu, državni referendum Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri