Bliska saradnja

Premijer Kosova Albin Kurti primio je prekjuče pismo od američkog državnog sekretara Antoniya Blinkena, koje je objavio na Facebooku, na engleskom i na albanskom, prenosi Reporteri. Kurti je dodao da ovo pismo vrijedi ponovo pročitati.

„Na engleskom i prevedeno na albanski imate pismo koje sam juče dobio od američkog državnog sekretara Antoniya Blinkena. Sadržajna je, dobra i vrijedna čitanja“, napisao je Kurti u potpisu fotografija objavljenih na Facebooku.

Blinken je naveo da neriješena priroda odnosa Kosova i Srbije ostaje glavna prepreka punopravnom članstvu i integraciji u evropske i evroatlantske institucije što je, kako je rekao, zajednički cilj SAD i Kosova.

"Vjerujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju pregovora između Beograda i Prištine i u tom cilju blisko sarađujemo sa našim partnerima iz EU", napisao je Blinken.

Državni sekretar je naveo da se kao prijatelj i partner Kosova, SAD raduju što će raditi sa Kurtijem na potpunom sprovođenju agende predsjednika Josepha Bidena za odnose Kosova i SAD, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, promovisanje ekonomskog rasta i obezbjeđivanje dugo odlaganog sporazuma Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznavanje.

U pismu premijeru Kurtiju, Blinken ga ohrabruje da obrati pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na sjeveru Kosova i na unapređenje zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama.

"U interesu je Kosova da se ova pitanja riješe i dovedu do kompromisnog rješenja u kratkom roku, kako bi mogli da posluže kao osnova za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji", napisao je Blinken.

Dodao je da bi podržavanje sudskih odluka, posebno odluka koje se odnose na prava manjina, imalo sličan pozitivan efekat, kao i da je to u skladu sa prioritetima Kurtijeve vlade za jačanje vladavine prava.

Blinken je pozvao Kurtija da blisko sarađuje sa američkim ambasadorom na Kosovu Jefreyem Hovenierom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom jer su, kako je naveo, obojica potpuno ovlašćeni da se bave ovim pitanjima sa Kurtijem.  

Izvor: Kosovo Online/Reporteri