Politički analitičar

Analitičar Ardian Arifaj, koji je radio kao savjetnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, kazao je da ne može da govori u ime premijera Kurtija, da li će prihvatiti preporuke sekretara SAD Antoniya Blinkena ili ne, ali da je sigurno da će se dijalog s Beogradom nastaviti iako finalni sporazum ne možemo da očekujemo u skorije vrijeme.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u pismu Kurtiju naveo da se SAD nadaju da će Kurtijevo "lično rukovođenje" vratiti zamah u proces dijaloga Beograda i Prištine tako što će se pridržavati prethodnih obaveza Kosova.

Arifaj je mišljenja da obe strane, i Kosovo i Srbija, treba da se zalažu da se proces dijaloga nastavi, i da se postigne finalni sporazum kako bi došlo do normalizacije odnosa.

"Dijalog će se nastaviti, ali finalni sporazum ne možemo da očekujemo u skorije vrijeme. Dijalog napreduje dosta sporije od očekivanog, potrebno je da se u procesu nađu nove tačke, kako bi mu strane bile privrženije", ističe Arifaj za Kosovo onlajn.

Arifaj se slaže sa konstatacijom Blinkena da su u napretku Kosova i Srbije glavna prepreka neriješeni odnosi.

"To je jasno svim akterima da napredak u procesu dijaloga vezan za napredak u evropske integracije, ali i za napredak cijelog regiona. Stabilnost regiona je ključna i za ekonomski razvoj i za bolji život građana", zaključio je Arifaj.

Izvor: Kosovo Online