Politički analitičar

Politički analitičar Artan Behrami ocjenio je da su Sjedinjene Američke Države izgubile strpljenje sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i da je vrijeme da se djeluje, prenosi Lajmi.

"Došli smo do vrhunca strpljenja SAD. Amerika više nema strpljenja da ga čeka. Vrijeme je da se djeluje, posebno u nekim stvarima koje Amerika vidi kao važne", kazao je Behrami.

Behrami je poruku koju je Kurtiju uputio američki državni sekretar Antony Blinken opisao kao "veoma direktnu" i rekao bi premijer trebalo da ozbiljno shvati poruku.

"Ovakva pisma su veoma ozbiljna i u njima nema mjesta ironiji i cjenkanju, ali premijer kome je pismo upućeno treba da ga shvati ozbilno. Prije nego štoodgovori, premijer treba da pogleda ko ga je napisao, jer ponekad zaboravimo sa kim komuniciramo", poručio je Behrami.

Američki državni sekretar Antony Blinken je juče u pismu premijeru Albinu Kurtiju naveo da se SAD nadaju da će Kurtijevo "lično rukovođenje" vratiti zamah u proces dijaloga Beograda i Prištine i da će se Kosovo pridržavati preuzetih obaveza Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi