Vraća se blok tarifa

Povećanje cijena električne energije i vraćanje blok tarifa samo su neki od zahtjeva koje razmatra Regulatorna kancelarija za energetiku Kosova, a konačan izvještaj očekuje se u februaru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Nadamo se da će konačan izvještaj biti objavljen čim stručnjaci analiziraju sve podatke. Sve strane će biti obavještene o tome“, saopštila je ova Kancelarija.

U decembru je ova institucija, na zahtjev Operatora distributivnog sistema (KEDS) i Kosovske kompanije za snabdjevanje električnom energijom (KESCO), počela da sprovodi vanrednu reviziju tarifa električne energije.To je rezultat globalne energetske krize i rasta uvoznih cijena električne energije.

Regulatorna koancelarija najavljuje da će se nove tarife primjenjivati godinu dana, a to znači da neće biti redovne revizije tarifa, koja se obično obavlja u aprilu.

Regulatorna kancelarija nije saopštila koliko struja može da poskupi, ali Kosovska kompanija za distribuciju električne energije već je zahtjevala povećanje od sedam odsto.

Kosovski potrošači trenutno plaćaju 6,75 centi po kilovat satu.

Takođe, Institut za razvojnu politiku Kosova zatražio je vraćanje blok tarifa koje su bile dio tarifne strukture električne energije na Kosovu od 2006. do 2017. godine. Tada su višu cijenu struje plaćala domaćinstva koja su trošila više od 600 kilovata struje mjesečno.

Obnavljanje blok tarifa, kako navode, dobra je prilika za uštedu električne energije.

"Smatramo da bi tarifna struktura, zasnovana na potrošnji energije, učinila da imamo posebnu cijenu struje za domaćinstva koja ne troše mnogo. Za ovu kategoriju ne bi trebalo da bude poskupljenja. Ali struja bi trebalo da poskupi za domaćinstva koja troše više od 600 kilovata mjesečno", objašnjava Dardan Abazi, stručnjak za energetsku politiku u Institutu.

On naglašava da je vrijeme primjene blok tarifa, građani su štedeli struju, pa više od 81 odsto potrošača nije trošilo više od 600 kilovata mjesečno.

Takođe, Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda reagovao je povodom najave o poskupljenju struje upozoravajući da bi takav potez Vlade mogao da stvori preduslove za iskazivanje građanskog nezadovoljstva.

Izvor: Radio Slobodna Evropa