Portparol Vlade

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu kaže da se time što Vlada Kosova ne dozvoljava da se na Kosovu održi referendum o promjeni Ustava Srbije poštuju ustav i zakoni Kosova, prenosi Lajmi.

"Mi smo svoj stav već izneli jasno i jasno. Kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu učestvovati na ovom referendumu putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini. Organizovanje referenduma o samim unutrašnjim stvarima druge države na suverenoj teritoriji druge države ne priznaje nijednu prihvaćenu praksu u bilo kojoj demokratskoj zemlji. Na ovaj način poštujemo naš ustav i zakone, omogućavamo Srbima sa dvojnim državljanstvom da glasaju i istovremeno poštujemo najbolju međunarodnu praksu", rekao je Kryeziu u odgovoru Kosovo pressu.

Stručnjaci za politička pitanja pozivaju Vladu Kosova da ne potpada pod pritisak Evropske unije jer bi održavanje referenduma koji je raspisala Srbija ugrozila "državljanost" Kosova, pa tako Arton Demhasaj iz organizacije Qohu kaže da Vlada Kosova ni na koji način ne bi trebalo da prihvati da se takav referendum održi i na Kosovu.

Demhasaj kaže da je iznenađujući pritisak koji na Vladu Kosova vrši Evropska unija da dozvoli održavanje referenduma u Srbiji, s obzirom na to da takva praksa ne postoji ni u jednoj zemlji EU.

"Skandalozno bi bilo ako naša vlast odstupi i dozvoli. Ako bude dozvoljeno održavanje referenduma u Srbiji na Kosovu, mi svojim rukama prepuštamo dio suvereniteta Srbiji, jer dozvoljavamo Srbiji da organizuje referendum na našoj teritoriji. Dakle, to ne treba prihvatiti ni pod kakvim uslovima, ni pod kojim okolnostima. Vjerujem da je Vlada Kosova ostala pri tim stavovima i da neće dozvoliti da se referendum održi na Kosovu", rekao je Demhasaj.

Izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Borella da Kosovo dozvoli održavanje referenduma u Srbiji na Kosovu Demhasaj smatra štetnim i navodi da to dokazuje da Borell nije nepristrasan.

"Ono što je Borell ovih dana izjavio pokazuje da on jednostavno nije nepristrasan po pitanju Kosova i Srbije i da je na neki način uključen i u proces dijaloga. Ono što on danas pokazuje na neki način nam daje povod da shvatimo da ni u procesu dijaloga više neće biti nepristrasan, dok je na strani Srbije i u potpunosti podržava zahtjev Srbije da se održi referendum na Kosovu i traži i vrši pritisak na naše institucije da dozvole održavanje ovog referendum. Mislim da je to potpuno nepravedno i nezakonito. EU mora prvo da nam kaže koja je država u okviru EU dozvolila da se referendum druge države održi na njenoj teritoriji, odnosno da nam pokaže takvu praksu koja se odvija unutar EU ili unutar demokratskog svijeta, a onda mi može prihvatiti i ovaj zahtjev i ovaj pritisak koji vrše", naveo je Demhasaj.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net