Skliznuo s koloseka

Prema riječima bivšeg premijera Kosova Avdullaha Hotija, pismo koje je državni sekretar SAD Anthony Blinken uputio premijeru Aljbinu Kurtiju, bilo je očekivano, jer aktuelnoj Vladi Kosova dijalog sa Srbijom nije u fokusu, prenosi Ekonomija Online.

Hoti je u izjavi za "Periskopi" rekao da je dijalog skrenuo iz koloseka, i da je Kurti izgubio fokus u tom pogledu.

"Ovo pismo je bilo očekivano, jer je dijalog iskočio iz koloseka. Izgubljen je fokus na dijalog. U prethodnoj vladi razgovaralo se o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa, dok danas postoji dijalog o tehničkim pitanjima, kojim se, naravno, treba pozabaviti, ali ne i da postanu svrha dijaloga", rekao je Hoti.

Hoti je istakao potrebu za bliskom koordinacijom sa Sjedinjenim Državama jer, kako kaže, to već neko vrijeme nedostaje Kosovu.

"Važno je da SAD sada posvećuju punu pažnju ovom procesu. Kosovo treba da bude blisko koordinisano sa Sjedinjenim Državama, što trenutno nedostaje. Pisma su rezultat toga", rekao je Hoti.

Blinken je premijeru Albinu Kurtiju uputio dugačko pismeo u kome ga, između ostalog, poziva da se fokusira na dijalog sa Srbijom i da izbjegava akcije koje podižu tenziju.

U pismu premijeru Kurtiju, Blinken ga ohrabruje da obrati pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na sjeveru Kosova i na unapređenje zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama. Takođe da bi Kosovo trebalo da sprovodi odluke svojih sudova, ako i da treba blisko da sarađuje sa ambasadorom SAD u Prištini Jeffreyem Hovenierom.